Slechts twee ouders

Meeroudergezinnen teleurgesteld in kabinet: 'Ik zal nooit familie van mijn dochter worden'

11 juli 2019 20:57 Aangepast: 15 juli 2019 15:03
Nevlynn (midden) met zijn dochter Arwen en haar moeder en vader. Foto: Annemarie Dekker

Het kabinet laat meeroudergezinnen in de kou staan. Dat vinden belangenorganisaties COC Nederland en Meer dan Gewenst. Het kabinet gaat de dagelijkse belemmeringen waar meeroudergezinnen tegenaan lopen aanpakken, maar volledige erkenning voor álle ouders van het gezin komt er niet. Een bittere pil voor de ouders die hadden gehoopt op volledig gezag.

Nevlynn van der Bas had op zijn dertiende al met zijn beste vriendin Linda bekokstoofd dat ze samen een kind zouden krijgen. Aan dat plan hebben ze zich ook gehouden. Drie jaar geleden werd hun dochter Arwen geboren. Nevlynn, nu 42, is de biologische vader, maar om zijn man Christiaan er ook bij te betrekken, besloten ze hem het gezag te geven.

Erkende ouders

Juridisch is Linda dus de moeder van Arwen en Christiaan de vader. Een adviescommissie kwam drie jaar geleden met voorstellen aan het kabinet waarmee ook Nevlynn op papier en juridisch vader kon zijn. Maar het kabinet neemt dit advies niet over. Slechts twee ouders kunnen het volledige gezag krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Historische doorbraak': rechten draagmoeders en wensouders voortaan direct vastgelegd

'Geen familie' 

Dat heeft praktische gevolgen voor Nevlynn en zijn dochter. "Zij is nu geen familie van mij en zal dat dus ook nooit worden. De erfenis die zij van mij zal krijgen zal zwaarder worden belast dan die ze van haar 'juridische vader' krijgt en wanneer ik met mijn dochter reis moet ik van allebei de ouders een toestemmingsformulier hebben."

Veel strubbelingen kent het regenbooggezin nog niet, maar dat kan veranderen wanneer de gezondheid van de ouders achteruit gaat of bij overlijden. "Wanneer mijn man en de moeder van Arwen overlijden, dan is zij wees. Terwijl ik er dan nog ben, maar ik heb geen gezag."

Geen erkenning voor meeroudergezin

Ook belangenorganisatie COC ziet de pijn van ouders. "Dit is geen oplossing en verre van historisch. Het kabinet komt met deelgezag voor dagelijkse dingen, maar niet met volledig ouderschap van alle ouders." 

Voor de stichting Meer dan Gewenst is het ontbreken van erkenning een doorn in het oog. "Dat is voor ouders het belangrijkste pijnpunt", zegt voorzitter Luc Nibbeling.

Naïef 

Nevlynn is apetrots op zijn gezin, maar zou andere homostellen een andere vorm van ouderschap aanraden. "We hebben dit gedaan uit liefde en gingen in de mooie naïviteit niet uit van problemen. Ik voel mij nog steeds vader, maar wel minder een wettelijk erkende ouder." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore