Moordbende

Kroongetuige Nabil B. smokkelde BlackBerry cel in voor contact met topcrimineel

11 juli 2019 20:02 Aangepast: 11 juli 2019 20:08
Acht verdachten die terechtstaan voor meerdere liquidaties. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. smokkelde een BlackBerry zijn cel in om contact te hebben met topcrimineel Ridouan Taghi. B. had de telefoon naar eigen zeggen nodig om de geruchten te ontkennen dat hij kroongetuige zou worden. Dit deed hij om zijn familie te beschermen.

Dat zei Nabil B. tijdens de rechtszaak tegen de moordbende van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Het OM laat weten dat de telefoon na de zitting in beslag is genomen en wordt onderzocht.

B. hoorde vroeger ook bij de bende, zo regelde hij de vluchtauto die werd gebruikt bij de onbedoelde moord op Hakim Changachi in 2017. De man werd verward met een ander.

1500 pagina's aan verklaringen

Na de vergissing kwam B. klem te zitten. Uit wroeging ging hij praten met het Openbaar Ministerie. Hij heeft uitgebreide verklaringen afgelegd, resulterend in een verslag van 1500 pagina's. Daarin verklaart hij onder meer over moorden en ambtelijke corruptie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet zonder gevaar: kroongetuige Nabil B. gaat praten in rechtszaak moordbende

Nu hij een deal heeft gesloten met het OM, krijgt hij een veel minder zware straf voor zijn aandeel: 12 jaar. Om zijn identiteit zoveel mogelijk geheim te houden, werd zijn voorafgaand aan de zitting gezicht geschminkt en moest hijzelf tijdens zaak in een apart hokje worden geplaatst, onzichtbaar voor het publiek. Het was de eerste keer dat hij zijn verhaal deed.

Levensgevaarlijk

De beslissing om kroongetuige te worden, was voor B. levensgevaarlijk, vertelde hij tijdens de zitting. Behalve hijzelf, liep ook zijn omgeving gevaar. Om geruchten de kop in te drukken, was een telefoon volgens hem essentieel. Hoe hij daaraan kwam, wilde hij niet zeggen vanwege zijn veiligheid.

Hoe zit met de rechtszaak?

Deze week heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken om de voortgang van de enorme rechtszaak te bespreken, deze dag was daar één van. In totaal worden zestien personen besproken. Twaalf van hen zitten vast, onder wie dus kroongetuige Nabil B. 

Topcrimineel Taghi en zijn handlanger Said Razzouki zijn voortvluchtig. De mannen staan bovenaan de lijst meest gezochte criminelen van Nederland. Voor de tip die leidt tot hun aanhouding looft het OM per persoon 100.000 euro uit. Het OM wil de twee bij verstek laten veroordelen voor meerdere liquidaties en het leiden van de groep.

Het Openbaar Ministerie bleek compleet verrast door de bekentenis van B. dat hij een BlackBerry had. Medeverdachte Mohammed R. schreeuwde 'kankerhond' naar B. 

Het kon desondanks niet verhinderen dat zijn broer werd vermoord nadat B. de deal met het OM sloot. "Ik kwam in een rollercoaster terecht", zei B. tijdens de zitting. "Daarom heb ik die telefoon niet ingeleverd."

'Game over'

Volgens B. was het de moeilijkste beslissing in zijn leven om kroongetuige te worden. "Ik moest in drie dagen een beslissing nemen. Want ik wist het is game over." Hij stelt dat hijzelf nooit iemand heeft vermoord, maar er wel bij betrokken was. Ook was hij betrokken bij het opslaan van drugs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore