Jaren in cel

Veroordeelde Haagse huisjesmelker Harry O. opgepakt in Paramaribo

11 juli 2019 18:01 Aangepast: 11 juli 2019 22:54
Harry O. Beeld © Politie

De Haagse oplichter Harry O., die onlangs op de nationale opsporingslijst werd geplaatst, is aangehouden in Paramaribo. Een dag nadat het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan hem had besteed, werd hij in de Surinaamse hoofdstad herkend.

Na de tv-uitzending dinsdag kwamen tientallen tips binnen. De politie vermoedde al dat hij naar Suriname was gevlucht. De uitleveringsprocedure wordt zo snel mogelijk in gang gezet.

Huisjesmelker

De 65-jarige O. moet een jarenlange celstraf uitzitten. Hij werd in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden, maar ging er toen vandoor. In april kwam daar nog eens zes jaar bij.

Tientallen jaren lang lichtte hij mensen op, voornamelijk als huisjesmelker. Hij maakte honderden mensen alles bij elkaar miljoenen euro's afhandig en richtte zich daarbij met name op kwetsbare groepen. Hij verhuurde bouwvallige huizen, vroeg daarvoor veel te veel geld, incasseerde ten onrechte bedragen via volmachten en intimideerde huurders die zich beklaagden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevluchte Haagse oplichter maakte honderden mensen geld afhandig

Afgelopen jaar startte de politie een onderzoek naar de verblijfplaats van O. Toch wist hij lange tijd onder de radar te blijven. Uit onderzoek is volgens de Surinaamse politie duidelijk geworden dat O. al sinds 2015 in Suriname was.

Contant geld

Hij bleek een grote hoeveelheid contant geld in zijn bezit te hebben. Dat is in beslag genomen, zegt de Surinaamse politie. Het is nog niet bekend wanneer O. precies naar Nederland komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`