Wanbeleid

Haga Lyceum daagt minister uit: 'Ik wil zijn gezicht zien als er geld uit Saoedi-Arabië komt'

11 juli 2019 18:04 Aangepast: 11 juli 2019 22:03
Arie Slob Beeld © ANP

Als minister Slob de geldkraan dichtdraait, wil directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum andere manieren zoeken om de school toch voort te zetten. "Ik daag de minister uit om de financiering te stoppen. Ik wil zijn gezicht zien als er geld uit Saoedi-Arabië komt."

Dat zegt hij tegen RTL Nieuws. Atasoy: "Je kan ook een oliesjeik laten investeren. Ik verzin wel wat. We kunnen alle kanten op."

Tegenhouden publicatie

De directeur-bestuurder heeft geprobeerd de publicatie van het rapport van de Onderwijsinspectie over zijn school tegen te houden, maar de voorzieningenrechter stelde hem vandaag in het ongelijk. Volgens de minister voor onderwijs Arie Slob was het rapport vernietigend en moet het bestuur weg. Hij kondigt aan een zogenoemde aanwijzing te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slob wil dat bestuur islamitisch Haga Lyceum opstapt na vernietigend rapport

Maar Atasoy is daar niet van onder de indruk, zegt hij. "Er is geen man overboord, dit is iets dat al jarenlang geroepen wordt. Dit rapport heeft alleen waarde wanneer mensen er waarde aan hechten. Ik heb niet het gevoel dat de islamitische gemeenschap waarde hecht aan dit rapport."

Geen verrassing

Ook dat het rapport gepubliceerd mocht worden, kwam voor hem niet als een verrassing. "Ik had al een verwachting dat het zo'n uitspraak zou worden. Het lijkt allemaal op een 1-2-3'tje. Er gebeuren dubieuze dingen, maar ik kan je nog niet zeggen tussen wie."

Volgens hem is er 'stevige informatie' dat de Onderwijsinspectie zijn werk niet onafhankelijk zou doen en is het laatste woord daarover nog niet gezegd. "Wij zullen de komende tijd belastende informatie naar buiten brengen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritisch rapport over islamitisch Haga Lyceum op last van rechter openbaar

In het rapport van de Onderwijsinspectie staat dat het bestuur de school en de leerlingen schade toebrengt, door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. Ook heeft het bestuur zich volgens de inspectie schuldig gemaakt aan zelfverrijking en financieel wanbeheer gevoerd.

Steun ouders

Eerder vandaag zei een moeder die in de ouderraad zit maar anoniem wil blijven, dat veel ouders het bestuur van de school steunen. De onrust die is ontstaan, is volgens haar aan de minister te danken. Zou zou niet in het belang van de kinderen hebben gehandeld.

"Onze kinderen zijn continu blootgesteld aan vragen van de inspectie. Ze houden er geen rekening mee wat voor invloed dat heeft op hen. De volgende keer wil ik de inspectie tegenhouden als ze langskomen om met mijn kind te praten, en alle ouders staan achter mij."

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore