Wanbeleid

Slob wil dat bestuur islamitisch Haga Lyceum opstapt na vernietigend rapport

11 juli 2019 13:34 Aangepast: 11 juli 2019 15:45
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Beeld © ANP

Het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam moet weg. Dat vindt minister Slob van Onderwijs. Hij eist dat er in de eerste weken van het komende schooljaar een nieuw interim-bestuur aantreedt.

Als het huidige bestuur blijft zitten, dan kan Slob besluiten dat de school geen geld meer krijgt. De gemeente Amsterdam is dan ook niet langer verplicht de school onderdak te bieden en kan het huidige gebouw terugvorderen.

Bestuur stapt niet op

Het bestuur heeft al aangekondigd niet op te zullen stappen, meldt verslaggever Robin van Hijfte. De school vindt dat de gronden op basis waarvan Slob tot zijn besluit is gekomen, niet kloppen.

"Twee mensen die worden genoemd in het rapport hebben Verklaring Omtrent Gedrag van ministerie van Justitie en Veiligheid", zegt advocaat Wouter Pors van het Haga. Het is raar dat het ministerie zegt: deze mensen zijn geschikt om onderwijs te geven, maar de inspectie zegt: ze moeten daar afstand van nemen."

Vernietigend oordeel

De Onderwijsinspectie maakte vanmorgen, na een uitspraak van de voorzieningenrechter, een rapport openbaar waarin een vernietigend oordeel wordt geveld over de school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kritisch rapport over islamitisch Haga Lyceum op last van rechter openbaar

Het bestuur brengt volgens de inspectie de school en de leerlingen schade toe, door onder meer op te trekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren. 

Zelfverrijking en belangenverstrengeling

Het bestuur heeft zich verder schuldig gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling en financieel wanbeheer gevoerd. De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat het bestuur zijn leven betert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Cornelius Haga Lyceum schorst docent na filmpje omstreden prediker Abou Hafs

"Daarom moet er een nieuw bestuur komen", zegt Slob. "Alle leerlingen verdienen goed onderwijs. Ongeacht op wat voor school je zit."

Een moeder die in de ouderraad zit maar anoniem wil blijven, vindt het een 'daadkrachtig' besluit van het bestuur om niet op te stappen. Zij zegt nog steeds pal achter het bestuur te staan. Wel maakt ze zich zorgen over volgend schooljaar door alle onrust die is ontstaan. "Dat hebben we aan de minister te danken."

Volgens haar is het optreden van Slob juist niet in het belang van de scholieren geweest. "Onze kinderen zijn continu blootgesteld aan de inspectie. Ze houden er geen rekening mee wat voor invloed dat heeft op hen. De volgende keer wil ik de inspectie tegenhouden als ze langskomen om met mijn kind te praten, en alle ouders staan achter mij."

Directeur: boemerangeffect

De directeur van de school, Söner Atasoy, kondigde al aan dat hij zich niet gewonnen geeft. "Dat gaan ze in Den Haag als een boemerang terugkrijgen. Dan gaan we verder met geld uit het buitenland", zei hij in Trouw.

Kamer: actie noodzakelijk

Ook de Tweede Kamer wil dat het kabinet actie onderneemt tegen het lyceum.

  • D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt het goed te vinden dat de inspectie het rapport over de islamitische school mocht publiceren. "Het is belangrijk dat we altijd en overal kunnen zien dat jongeren goed onderwijs in een veilige omgeving krijgen", zegt Van Meenen. "Waar dat ontbreekt moet zonder terughoudendheid ingegrepen worden."
  • De conclusies van de onderwijsinspectie zijn 'buitengewoon ernstig', vindt het CDA. "Het bestuur en de directeur moeten weg, dat lijkt me helder", zegt onderwijswoordvoerder Michel Rog. "Ik hoop dat de minister de middelen die hij heeft inzet om dat mogelijk te maken."
  • "Dit is duidelijk," zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. "Het is simpelweg schadelijk voor leerlingen om op deze school onderwijs te krijgen. Er is maar één oplossing: de school moet dicht."

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.'
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Haga Lyceum: 'Inspectierapport onzorgvuldig en in strijd met wet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore