30 millimeter

Felle regenbuien verwacht: drie volle emmers per vierkante meter

11 juli 2019 12:24
Beeld © ANP

Slecht nieuws voor festivalbezoekers en mensen die op vakantie zijn in eigen land. Morgen gaat het flink regenen, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Het wil de laatste dagen niet echt vlotten met de zomer in Nederland en het ziet er niet naar uit dat daar de komende dagen verandering in komt. 

Het noordwesten heeft vanochtend al een voorproefje gehad van wat komen gaat: felle regenbuien. Het westen krijgt er morgenvroeg als eerste mee te maken, maar de meest zware exemplaren vallen in het oosten. "In een halfuur kan er tot 30 millimeter regen vallen. Dat zijn drie volle emmers per vierkante meter", zegt Middendorp. "Als de grond droog is, trekt zo'n hoeveelheid regen niet makkelijk de grond in. Dat kan gaan stromen in heuvelachtig gebied. Mensen die op vakantie zijn in eigen land, moeten rond de tent misschien een greppeltje graven."

18 graden

Zaterdag kan er ook nog een enkel buitje vallen, maar het wordt niet zo heftig als morgen, zegt Middendorp. "In de dagen daarna is het even voorbij met de regen, maar we verwachten voorlopig geen geweldig zomerweer."

De wind komt uit het noorden, dus schommelt de temperatuur rond 18 graden. En dat terwijl 22 graden normaal is voor de tijd van het jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore