Geen publicatieverbod

Kritisch rapport over islamitisch Haga Lyceum op last van rechter openbaar

11 juli 2019 10:30 Aangepast: 11 juli 2019 11:55
Het Cornelius Haga Lyceum Beeld © RTL Nieuws

Het kritische rapport van de onderwijsinspectie over het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is openbaar gemaakt.

Dat gebeurde na een uitspraak van de voorzieningenrechter. De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), waar de in opspraak geraakte islamitische middelbare school onder valt, wilde via de rechter publicatie tegengaan.

De stichting noemt het rapport, waarin het lyceum er niet goed vanaf komt, onrechtmatig en in strijd met de wet.

Minister Slob: bestuur weg

Minister Arie Slob van Onderwijs wil naar aanleiding van het rapport dat het bestuur van de school moet opstappen. Hij zegt op Twitter dat hij met een Kamerbrief komt met verdere maatregelen.

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Het Cornelius Haga Lyceum zou banden hebben met een terroristische organisatie. Volgens de leerlingen krijgen zij gewoon les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.'

Financieel wanbeheer

De inspectie spreekt in het rapport onder meer van financieel wanbeheer en uit haar zorgen over de directeur-bestuurder die zou 'flirten' met mensen met extreme opvattingen en wiens 'soms provocerende' optreden de relatie tussen de school en de overheid en andere externe partners schaadt. De directeur geeft hiermee het verkeerde voorbeeld aan de leerlingen. 

Ook het burgerschapsonderwijs op de school is niet op orde, vindt de inspectie. Het bestuur heeft volgens de inspectie 'onvoldoende aandacht voor risico’s rond de bevordering van basiswaarden van de democratische rechtsstaat'.

Salafisme

Het onderzoek van de inspectie volgde nadat veiligheidsdienst AIVD had gemeld dat er mensen op de school rondlopen die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. Ook zouden betrokkenen in contact hebben gestaan met het Kaukasus Emiraat, een terroristische beweging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Cornelius Haga Lyceum schorst docent na filmpje omstreden prediker Abou Hafs

Volgens de inspectie is niet alles op de school onvoldoende. De meeste lessen zijn van 'voldoende niveau' en er is 'voldoende begeleiding'  voor leerlingen die dat nodig hebben. "De meeste leerlingen voelen zich veilig op school en zijn tevreden over het onderwijs", staat in het rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zaak Cornelius Haga Lyceum kent 'geen winnaars' en is 'in landsbelang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore