PTSS na droomreis

David over mishandeling in Nieuw-Zeeland: 'Ik herinner me het ritme van zijn vuistslagen'

10 juli 2019 21:06
Het strand bij Mangawhai in Nieuw-Zeeland, ter illustratie. Beeld © Getty Images

"Ik was er van overtuigd dat ik dood zou gaan", vertelt de 23-jarige David. De Nederlandse student werd vorig jaar in Nieuw-Zeeland zwaar mishandeld en doet voor het eerst zijn verhaal bij New Zealand Herald.

Na lang sparen is het eind juli 2018 eindelijk zover: David reist af naar Nieuw-Zeeland om daar samen met zijn Amerikaanse vriendin een droomreis te maken. Ze hebben elkaar vijf maanden niet gezien. 

Prachtige stranden

Ze huren een camper, blijven een paar dagen in de buurt van de stad Auckland en rijden daarna richting het noorden. Volgens New Zealand Herald willen ze daar de prachtige stranden die ze op internet en in reisgidsen hebben gezien met eigen ogen bewonderen.

De avond van 2 augustus verandert het leven van David drastisch, maar niet op de manier zoals hij van de droomreis verwacht heeft. Ze parkeren aan de rustige kust bij Mangawhai om de nacht door te brengen.

Dronken tiener

Rond 23.00 uur begint een dronken tiener opeens op de camper te bonken en de situatie loopt al snel uit de hand. David probeert tevergeefs de jongen tot bedaren te brengen, maar valt achterover. De dan 18-jarige Hamuera Tierney begint op hem in te slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeelander (19) bekent zware mishandeling Nederlander

Slaan en wurgen

"Ik kan me het ritme van zijn vuistslagen op mijn hoofd nog herinneren", zegt David. Hij raakt bewusteloos en Tierney probeert hem zelfs te wurgen. "Ik was er van overtuigd dat ik dood zou gaan."

David weet dat hij niet meer klappen op zijn hoofd kan verdragen en voelt hoe hij langzaam wegzakt. Als Katherine de aanvaller van haar vriend af probeert te trekken, haalt Tierney ook naar haar uit, waarmee hij haar neus breekt.

De aanvaller rent daarna weg en het koppel vlucht naar hun camper. Ze rijden en rijden en rijden en stoppen pas na anderhalf uur weer. Bij het Silverdale Ambulance Station spreken ze af met de politie, die ze verder helpt. Hun reis zetten ze in doodsangst door. Tierney wordt pas maanden later opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brand verwoest droomreis gezin: 'We zijn alles kwijt, kunnen nergens heen'

Diagnose PTSS

De aanval heeft een enorme impact op hem gehad, waar hij nog steeds veel last van heeft. Na zijn terugkomst in Nederland krijgt hij de diagnose posttraumatische-stressstoornis.

Hij komt op een punt waar hij zo kort mogelijk probeert te slapen. "Minder slapen, betekende minder nachtmerries." Naast nachtmerries krijgt hij overdag ook last van flashbacks. David vertelt: "Hoe donker en koud het buiten was herinner ik me goed. Maar wat het me het meeste is bijgebleven, is de angst en hoe alleen ik me voelde. Het was helemaal stil en niemand om ons te helpen."

Gevaarlijke mythe

Het land dat zo goed bekend staat heeft zijn leven op een negatieve manier veranderd. David waarschuwt andere mensen die in Nieuw-Zeeland willen rondreizen. Dat het land heel erg veilig is, is volgens hem een gevaarlijke mythe. "Geweld en berovingen gebeuren daar ook. Ik zeg niet dat mensen er niet naar toe moeten gaan, maar gebruik net zoals in elk ander land je gezonde verstand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Virtuele coach voor PTSS-patiënten: 'Zorgen dat computers mensen helpen'

Tierney krijgt van de rechter negen maanden huisarrest en moet David en Katherine allebei omgerekend nog geen 1500 euro betalen. Als vergoeding voor de emotionele schade.

'Bang dat het voor altijd zo blijft'

"Ik kan me nooit meer zorgeloos en spontaan door de wereld bewegen zoals ik dat vroeger deed", zegt David. "Steeds meer realiseer ik me hoe gelukkig ik was voordat ik naar Nieuw-Zeeland ging." Soms kan hij zich er van overtuigen dat het beter gaat. "Maar het gaat vaker slecht met me en dan ben ik bang dat het voor altijd zo blijft."

Hij en Katherine zijn niet meer bij elkaar. De gevolgen van de aanval blijken te groot voor het jonge stel. "De trieste waarheid is dat we allebei te veel beschadigd waren. Als we naar elkaar keken, zagen we alle slechtheid van die ene avond."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`