Ga naar de inhoud
Veel loofbos

Eikenprocessierups kan Vierdaagse danig hinderen, overal schoonmaakacties

Volgende week begint de Vierdaagse, maar de kans dat de wandelaars last zullen hebben van de eikenprocessierups is niet uitgesloten.

Extra inspecties

Alle gemeenten die de Vierdaagse volgende week aandoet zijn druk bezig met extra inspecties op de jeukrupsen. Onder meer langs de bekende Zevenheuvelenweg in Groesbeek, op de route van de derde loopdag, zijn nog veel nesten.

Langs de parcoursen van de Vierdaagse wordt met borden en linten gewaarschuwd voor rupsenoverlast.

Dierenarts
Lees meer
Dierenarts Deventer: 'Honden en kat dood door eikenprocessierups'

Militair kamp aangepakt

De gemeente Heumen heeft op Kamp Heumensoord 75 nesten van de eikenprocessierups weg laten halen. In het kamp zijn de militaire deelnemers aan de Vierdaagse gehuisvest. 

Defensie heeft de contactpersonen van de 33 nationaliteiten die meelopen geïnformeerd over de jeukrups. De geneeskundige dienst heeft extra materiaal ingeslagen om jeukbulten en andere klachten te bestrijden, zegt een woordvoerster van Defensie.

Veel brandharen

Heumensoord, op de grens tussen Nijmegen en Heumen, is een loofbos met veel eikenbomen. Ondanks de bestrijding is het volgens Defensie niet zeker dat alle nesten weg zijn.

Wel zeker is dat rond de bomen waarin nesten zaten veel brandharen van de rupsen zijn verspreid. Die brandharen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. 

Explosieve toename eikenprocessierups: dit is waarom

03:42
Redacteur Gert-Jan Verstegen zit helemaal onder de jeukende bultjes. De boosdoener is de eikenprocessierups. In deze video vertelt hij waarom de rups het zo naar zijn zin heeft in Nederland. En wat je kunt doen tegen die vreselijke jeuk.

Derde en vierde dag

Vooral de derde en vierde dag komen lopers veel bosgebied tegen. De organisatie raadt aan om benen, armen en hals bedekt te houden, zeker als het droog en winderig weer is. Dan kunnen er veel brandharen rondwaaien.

De medische verzorgingsposten zijn voorbereid op slachtoffers van de rups.

Heeft
Lees meer
Heeft de eikenprocessierups ook goede eigenschappen? (spoiler: nee)