Vijf mannen en een vrouw zijn veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot ruim vier jaar voor het ontvoeren van peuter Insiya. Alle zes de verdachten moeten daarom terug naar de gevangenis.
Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de destijds 2,5-jarige Insiya met geweld werd ontvoerd uit het huis van haar oma in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Het meisje, dat inmiddels 5 jaar oud is, zit sindsdien in India bij haar vader. Hij zou opdracht hebben gegeven tot haar ontvoering.
De rechtbank sprak van 'een heftige en ongehoorde' zaak. Naast de veroordeling van vandaag zal het OM ook Insiya's vader Shehzad Hemani gaan vervolgen voor de ontvoering.
Misdrijf
Met de veroordeling van de ontvoerders stelt de rechtbank dat er sprake is geweest van een misdrijf. En die rechterlijke beslissing zou de opstelling van de Indiase autoriteiten kunnen beïnvloeden, zegt advocaat Peter Plasman, die Insiya's moeder Nadia bijstaat.
Tot dusver heeft diplomatie en zelfs de tussenkomst van premier Mark Rutte er namelijk niet voor kunnen zorgen dat India Insiya laat terugkeren naar Nederland. In de ogen van India is er namelijk sprake van een 'vermeende' ontvoering. Nu de ontvoerders zijn veroordeeld, staan de diplomaten die op de achtergrond werken om het meisje terug te halen, er volgens Plasman sterker voor.
Diplomatiek proces
"De vader roept steeds: 'er is niets aan de hand'." De veroordelingen van vandaag spreken dat tegen, legt Plasman uit. "Als de vader ook veroordeeld wordt, heeft dat ook weer invloed op het diplomatieke proces." Het maakt de Nederlandse oproep aan India om Insiya over te dragen aan haar moeder in Nederland sterker, zegt hij.
"Het is verschrikkelijk wat mijn cliënt meemaakt. Het wordt niet afgesloten, want er gebeurt steeds iets, er zijn steeds nieuwe rechterlijke uitspraken. En het meisje is nog niet terug. De enige afsluiting voor haar zou zijn dat Insiya weer terugkomt. Dan kan ze die moeilijke periode pas verwerken."
Nieuwe hoop
Al in december 2017 besloot de rechtbank in Den Haag dat Insiya terug moest worden geleid naar Nederland, maar die beslissing werd later door het Gerechtshof vernietigd. Het hof was van mening dat de zaak in India moest worden gevoerd, omdat het zich in India afspeelt en het Nederlandse recht daar niet over kan beslissen.
Vorige week vrijdag kwam er nieuwe hoop voor moeder Nadia, toen de Hoge Raad besloot dat de Nederlandse rechter wel degelijk bevoegd is om over de zaak-Insiya te beslissen. "Het ligt voor de hand dat het hof besluit dat het meisje toch terug moet", zegt Plasman. "Wanneer die beslissing wordt genomen, is onduidelijk. Hopelijk gebeurt het met spoed, want er zijn genoeg redenen om in deze zaak snel te handelen."

Ook in India besloot het hoogste rechterlijke orgaan op 20 augustus 2018 dat de zaak-Insiya opnieuw moest worden gevoerd bij een lagere rechter. Binnen een jaar moet de lagere rechter besluiten of Insiya terug naar Nederland moet. In de tussentijd mag de moeder van Insiya drie keer per week via Skype contact hebben met haar dochter.
Strijd
Of dat contact er ook is en hoe dat verloopt, dat kan Plasman niet zeggen. Ook kan hij niet zeggen hoe het met Insiya gaat. "Daarover hebben we besloten geen mededelingen te doen."
Zeker is wel dat het ontzettend zwaar is voor haar moeder Nadia. "Ze houdt zich overeind vanwege haar overtuiging dat ze er alles aan moet doen om te zorgen dat Insiya terugkomt", zegt Plasman. "Als zij instort, zou ze deze strijd niet kunnen voeren."

Tijdlijn ontvoering Insiya
- 29 september 2016: Insiya wordt met geweld meegenomen uit een woning in Watergraafsmeer, waar een van de verdachten direct wordt aangehouden. Vijf andere verdachten van de ontvoering worden in de weken daarna opgepakt.
- 26 oktober 2016: Misdaadjournalist John van den Heuvel meldt dat Insiya door haar vader wordt vastgehouden in een appartement in Mumbai, India.
- 22 december 2017: De rechtbank in Den Haag beslist dat Insiya onmiddellijk moet terugkeren naar Nederland.
- 29 januari 2018: Ook een Indiase rechtbank bepaalt dat Insiya terug moet naar Nederland.
- 15 februari 2018: Het Hof in Den Haag vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 22 december 2017. Volgens het Hof moet niet een Nederlandse maar een Indiase rechtbank zich over de zaak buigen. Insiya hoeft dus toch niet onmiddellijk terug te keren naar huis.
- 26 maart 2018: De overdracht van Insiya volgens Indiase rechtspraak gaat ook niet door, omdat vader Shehzad in beroep gaat tegen die uitspraak. In afwachting van dat beroep mag het meisje bij haar vader in India blijven.
- 13 april 2018: In het hoger beroep besluit een Indiase rechter dat eerst moet worden bepaald wie het voogdijschap over het meisje heeft, voordat er een besluit over mogelijke terugkeer naar Nederland kan worden genomen.
- 24 mei 2018: Premier Mark Rutte heeft in India 'op hoog niveau' de ontvoering besproken. Hij sprak die dag met zijn Indiase ambtsgenoot Narendra Modi, maar wilde niet inhoudelijk op het gesprek ingaan.
- 20 augustus 2018: De hoogste rechter in India heeft bepaald dat een lagere rechter opnieuw moet bekijken of Insiya terug naar Nederland moet. Dat moet binnen een jaar tot een uitspraak leiden.
- 5 juli 2019: De Hoge Raad oordeelt dat het Hof wel degelijk bevoegd is om een beslissing te nemen over teruggeleiding van Insiya en wijst de zaak terug naar het Hof. Dat moet nu beslissen over teruggeleiding van Insiya.
- 11 juli 2019: Zes betrokkenen bij de ontvoering van Insiya worden veroordeeld tot celstraffen tot ruim 4 jaar. Het OM zegt vader Shehzad Hemani deze week nog te dagvaarden.