Terecht overgeplaatst

Raad van State vindt verhuizing orka Morgan naar Tenerife in orde

10 juli 2019 12:19
Orka Morgan

Orka Morgan, die negen jaar geleden verzwakt in de Waddenzee werd gevonden en in het Dolfinarium werd verzorgd, is in 2011 terecht naar Tenerife overgebracht voor onderzoek en onderwijs.

Dat vindt de Raad van State in hoger beroep. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker gaf destijds toestemming om de orka naar het bassin van Loro Parque op Tenerife over te brengen omdat het Dolfinarium te klein zou zijn. 

Vrije natuur

Verschillende instanties waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter. Zij vonden dat Morgan de vrije natuur weer in zou moeten. Dat wees de rechter af.

Laatste show met orka's

SeaWorld in San Diego heeft zijn laatste orkashow gegeven. Er was veel kritiek van dierenbeschermers en daardoor kwam er ook steeds minder publiek. Toch blijven de orka's wel te zien.

Toen later bleek dat de orka zwanger was, stapte men weer naar de rechter omdat Loro Parque van begin af aan de intentie zou hebben gehad om met Morgan te fokken. Bovendien zou de orka voor commerciële doeleinden worden ingezet.

Nietig verklaren

Ze eisten dat de eerdere beslissing om Morgan te verplaatsen 'nietig' zou worden verklaard, maar de Raad van State was het ook daarmee niet eens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Orka Morgan is bevallen: 'Ze is een goede moeder'

De raad vindt dat de toestemming voor onderzoek en onderwijs niet meteen betekent dat de orka niet zwanger mag worden. Ook zouden de commerciële activiteiten met Morgan in de vorm van dagelijkse shows, het onderzoek en onderwijs met het dier niet in de weg staan.

Ook daarom hoeft de staatssecretaris de toestemming niet terug te draaien, vindt de raad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Orka's en dolfijnen uit Russische walvisgevangenis 'weggesmeten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore