Ga naar de inhoud
Vakantie in achtertuin

Sociale druk voor zomervakantie: 'Ik krijg stress van Schiphol, blijf liever thuis'

Niet iedereen vindt een kampeervakantie ontspannen. Beeld © ANP

Lekker op een ligbed aan het strand met een cocktail in je ene hand en in je andere een boek. Dat is vakantie, toch? Niet voor iedereen. Sommigen vinden vakantie te stressvol of hebben geen zin om in de file te staan. "Vakantie is een sociale verplichting geworden."

"Ik moest constant op de kinderen letten, ze zes keer per dag insmeren en kon geen letter lezen." Marleen de Slinger krijgt al stress als ze aan Schiphol denkt, daarom blijft ze al drie jaar thuis. "We gingen altijd maar, want op vakantie gaan hoorde erbij. Maar het hotel was nooit zoals het er in de brochure uitzag. Ik kwam niet tot rust tijdens zo'n vakantie. Al helemaal niet toen de kinderen kleiner waren."

De Slinger heeft deze zomer drie weken vrij. "Ik blijf thuis. Wekenlang hoef ik niks, heerlijk. We wonen op loopafstand van het strand. De kinderen, die nu 8 en 14 zijn, willen naar een pretpark. We gaan uitslapen, bakken en knutselen. Ze komen niets tekort. Helemaal niet omdat we regelmatig naar mijn schoonouders gaan die in Zuid-Afrika wonen. Dat is trouwens een ander soort reis. Bij hen thuis kunnen we zelf koken en hebben we de luxe van een huis."

Sociale verplichting

Volgens psycholoog Ad Vingerhoets ligt er een maatschappelijk druk op weggaan tijdens de zomervakantie. "Het is een soort sociale verplichting geworden. Als je niet gaat, moet je uitleggen waarom je thuisblijft. Terwijl op vakantie gaan voor veel mensen stressvol is."

Dat ligt er volgens Vingerhoets vooral aan dat je op vakantie een andere rol aanneemt en je voortdurend compromissen moet sluiten. "De een wil naar het strand, de ander naar de stad. Daarnaast heb je een grote groep mensen die de controle wil houden. Die eigenlijk niet naar een land wil waar ze de taal niet spreken en de omgeving niet kennen. Voor hen is een vakantie helemaal niet ontspannen."

Stress voor vertrek

Of je echt ontspant tijdens de vakantie hangt volgens psycholoog en stress-expert Thijs Launspach van meerdere factoren af. "Mensen zien vakantie als een magische pil; dan gaan ze eens even flink opladen. Hun verwachtingen zijn aangewakkerd door idyllische plaatjes uit reisgidsen. Maar dat plaatje is meestal niet realistisch en dan zijn ze teleurgesteld."

Reizen
Lees ook:
Reizen ook stressvol voor kinderen: 'Tijdens vakantie is alles opeens anders'

Wat volgens hem ook meespeelt is de stress op het moment van vertrek. "Er zijn mensen die nog even extra gaan werken voordat ze hun koffers pakken, omdat ze weten dat ze daarna gaan ontspannen. Dat is niet slim. Dan zit je al te hoog in de spanning en spring je vervolgens op vakantie snel uit je vel."

Ontspannen in achtertuin

Of je beter thuis vakantie kunt vieren, hangt volgens Launspach af van de hoeveel stress je normaal thuis hebt. "Ik werk veel thuis, vakantie thuis is dan vakantie in mijn werkomgeving. Dat is geen goed idee. Maar voor een ander kan het net zo ontspannend zijn om lekker in de achtertuin te gaan liggen."

Toch heeft een vakantie weg van huis wel degelijk nut. "Je doet dingen die je normaal niet doet, bezoekt nieuwe plaatsen en brengt tijd door met geliefden. Maar over het algemeen wordt de accu niet opgeladen tijdens de vakantie."

Als je echt rust wil, moet je volgens Launspach je vakantie aanpassen. "Dus niet vijftien activiteiten op een dag plannen en naar een rustige plek gaan. Maar dat doen de meeste mensen niet."

Ook Peter blijft thuis

Peter is ook zo'n thuisblijver. "Ik hou niet van filerijden. Dat komt ook omdat ik een paar jaar terug een ongeluk hebben gehad in de file. Maar los daarvan hoeft vakantie van mij niet zo. Mijn vrouw en ik slapen liever in ons eigen bed. Als je weggaat moet je eerst van alles inpakken, dan uitpakken en als je naar huis gaat kun je weer opnieuw beginnen. Dat vind ik allemaal maar gedoe."

Peter heeft een zoontje van vijf jaar oud, die wilde graag naar de Efteling. "We zijn inmiddels geweest, hij vond het geweldig. Deze zomer gaan we dagjes weg, bijvoorbeeld naar de dierentuin in Nederland in België. Daarnaast speelt hij graag in het zwembadje in de tuin. Als hij het fijn heeft, heb ik het ook fijn. Dan maakt het niet uit dat we de hele zomer thuis zijn."

Help,
Lees ook:
Help, hoe overleef ik een autorit met mijn kinderen naar Spanje?