Nederland

CBS: Allochtone kinderen verdrinken veel vaker

03 augustus 2016 03:12 Aangepast: 03 augustus 2016 07:32
Zwemles heeft in allochtone gezinnen vaak een lagere prioriteit Beeld © ANP

Allochtone kinderen in Nederland lopen een drie tot vier keer zo groot risico om te verdrinken dan geboren Nederlanders. Dat heeft het CBS onderzocht.

In de afgelopen 20 jaar kwamen 128 kinderen van Nederlandse afkomst om het leven door verdrinking, tegenover 221 kinderen met een niet-Westerse herkomst. Daarmee zijn de allochtone kinderen 'significant' oververtegenwoordigd, zegt het CBS. Dat betekent dat het geen toevallige uitschieter meer kan zijn.

Ook tieners en volwassenen

Maar het zijn niet alleen kinderen, ook tieners en volwassenen van buitenlandse herkomst verdrinken vaker dan autochtonen. Aan een verklaring waagt het CBS zich niet, maar het is bekend dat zwemlessen in allochtone gezinnen minder gebruikelijk zijn, zeker nu steeds minder scholen nog aan schoolzwemmen doen.

Het CBS-onderzoek komt naar buiten op een bijzonder moment, een dag nadat er twee kinderen verdronken in Veenendaal en Zaandam. Nog een dag eerder sloeg de Reddingsbrigade al alarm, vanwege het hoge aantal verdrinkingen dit jaar. Het CBS-onderzoek was echter vorige week al aangekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore