Maximaal 15.000 euro

Regeling Q-koorts verruimd: vergoeding voor meer patiënten

09 juli 2019 21:34 Aangepast: 09 juli 2019 21:45
Herpen (Noord-Brabant). Van de inwoners heeft tot 60 procent Q-koorts gehad, bleek in 2014 uit onderzoek. Beeld © ANP

Meer mensen kunnen geld krijgen omdat ze chronische Q-koorts hebben opgelopen tijdens de uitbraak van de ziekte tussen 2007 en 2010. Ze kunnen nu ook een beroep doen op de speciale regeling als ze in de aanloop naar de epidemie, of juist kort daarna, ziek zijn geworden.

Voortaan kunnen patiënten een beroep doen op de regeling als zij Q-koorts hebben opgelopen in de periode van januari 2005 tot en met december 2012. Eerder liep die periode van januari 2007 tot en met december 2011. Dat maakte minister Bruno Bruins van Medische Zorg vandaag bekend. De Tweede Kamer had dit voorjaar aangedrongen op een ruimere regeling, omdat ook buiten de oorspronkelijke periode mensen ziek zijn geworden.

95 patiënten overleden

Tijdens de uitbraak raakten ruim 4000 mensen besmet met Q-koorts, een ziekte die zijn oorsprong vindt bij geiten. Tot nu toe zijn 95 patiënten overleden. De schadevergoeding is ingesteld omdat de overheid pas laat maatregelen nam om verspreiding tegen te gaan. Per patiënt met blijvende klachten wordt 15.000 euro uitbetaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Q-koorts nog niet voorbij: al 95 doden in Nederland

Bruins beloofde eerder al dat ook mensen een vergoeding kunnen krijgen die zich nu nog melden met chronische Q-koorts. Dan moeten ze wel aantonen dat zij in de aangewezen periode besmet zijn geraakt. Dat kan ook aan het licht komen door een screeningsprogramma waar een aantal Brabantse huisartsenpraktijken dit jaar aan zijn begonnen. Aanvragen moeten uiterlijk 1 januari 2021 binnen zijn.

Vermoeidheidsklachten

De Kamer vroeg Bruins ook te kijken naar een vergoeding voor mensen die zich nu nog melden met chronische vermoeidheidsklachten die het gevolg kunnen zijn van een eerdere Q-koortsbesmetting. Daar ziet de minister niets in. Het volksgezondheids-instituut RIVM zegt dat zulke klachten in het algemeen vaak voorkomen. Een verband met de Q-koortsuitbraak is 'onaannemelijk' bij mensen die zich de komende jaren bij de huisarts melden, zegt het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 500 Q-koorts-patiënten doen beroep op speciale vergoeding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore