Ga naar de inhoud
Slachtoffer toeslagenaffaire

Gwendolyne won zaak over toeslag van Belastingdienst: 'Tijd krijg je niet terug'

De 27-jarige Gwendolyne won een zaak over de toeslagen voor kinderopvang van de Belastingdienst. Beeld © RTL Nieuws

De 27-jarige Gwendolyne Santos kwam in grote problemen nadat de Belastingdienst had gezegd dat ze fraude had gepleegd. De dienst zette haar toeslag voor kinderopvang stop. Ze heeft nu, na jaren procederen, gelijk gekregen. "Het waren heel stressvolle jaren, waar ik eindelijk van af ben. Maar niemand kan je die tijd teruggegeven."

Santos is één van de slachtoffers van de strijd van de Belastingdienst tegen fraude. In de nasleep van de Bulgarenfraude werd in de jacht op fraude zorgvuldig onderzoek en bewijsvoering overgeslagen. Daar werden honderden, misschien wel duizenden ouders het slachtoffer van.

Zij verloren hun kinderopvangtoeslag en werden gedwongen het ontvangen geld terug te betalen. Velen van hen zijn vaak al jaren bezig om hun gelijk te halen.

Niet
Lees ook:
Niet honderden, maar duizenden ouders de dupe in toeslagenaffaire fiscus

Kind niet meer naar opvang

De Belastingdienst oordeelde in de jacht op fraude ook dat Santos in 2015 en 2016 onterecht toeslag had ontvangen. De toeslag, noodzakelijk voor het kunnen betalen van de opvang voor haar kind, werd direct stopgezet. Het volgens de fiscus te veel ontvangen geld moest ze terugbetalen.

Haar kind kon niet meer naar de opvang. "Ik moest direct kiezen of ik moest stoppen met school. Dat wilde ik niet en daardoor moest ik mijn kind meenemen naar school. Dat vond ik behoorlijk schaamtevol, omdat het leek dat ik mijn zaakjes niet op orde had."

Uiteindelijk kon Santos wel doorgaan met haar opleiding, dankzij de hulp van de oma van haar kind. "Zij is heel erg ingesprongen."

Het koste Gwendolyne veel moeite om alle ballen hoog te houden

02:35
Na jaren procederen heeft ze gelijk gekregen, maar de verloren tijd krijgt ze niet terug.

Twijfel

Al die tijd wordt ze geplaagd door de vraag of ze het wel bij het rechte eind heeft. "Als ik heel eerlijk ben, ik twijfelde wel aan mezelf. Maar andere mensen zeiden tegen me dat het niet klopte wat de Belastingdienst had gedaan."

"Het waren heel stressvolle jaren, waar ik nu dan eindelijk van af ben. Maar niemand kan je die tijd teruggegeven."

Soms werd de stress haar teveel. "Ik wilde echt vluchten. Er wordt heel veel druk op je gezet. Ik heb zelfs begrepen dat iemand van hetzelfde gastouderbureau een einde aan haar leven heeft gemaakt. Ze heeft een kind van twee achtergelaten."

Overlijden moeder

Santos vulde de formulieren voor de toeslag in 2014 naar eer en geweten in. Ze wist dat ze niets verkeerd had gedaan en procedeerde jarenlang tegen de Belastingdienst. "Dan zegt de Belastingdienst dat je stukken niet hebt gestuurd, die je wel hebt gestuurd. Of ze zeggen op een zitting dat je ze te laat hebt gestuurd. Dat kan je allemaal niet controleren."

Ondertussen ging het leven gewoon door. Santos deed haar opleiding en ving in die jaren ook haar broertje en zusje bij haar thuis op. In dezelfde periode kwam haar moeder te overlijden.

Kamer
Lees ook:
Kamer kraakt 'machtsmisbruik' Belastingdienst in toeslagenaffaire
Menno
Lees ook:
Menno Snel op ramkoers met Kamer over falen Belastingdienst

Duizenden slachtoffers

Het geeft volgens Santos aan onder hoeveel stress de mensen staan die hierdoor werden getroffen. En vandaag werd duidelijk dat er duizenden slachtoffers zijn van fraudeaanpak van de Belastingdienst, en geen honderden, zoals staatssecretaris Menno Snel eerder beweerde. Er wordt nu onderzoek gedaan naar hoeveel mensen getroffen zijn door de aanpak van de Belastingdienst.

Santos zelf is er na deze uitspraak ook nog niet volledig vanaf. Ze heeft de zaak over 2016 weliswaar gewonnen, maar de rechtszaak over de toeslag over 2015 gaat nog door. De teruggevorderde toeslag van 2016 krijgt ze terug. Daarnaast krijgt ze mogelijk een schadevergoeding.

Schone lei

Dat zou iets goed maken, zegt ze. "Maar ik denk dat het ook gewoon tijd wordt om duidelijkheid te scheppen. Daarnaast: ik moet natuurlijk nog steeds mijn gastouder betalen en het gastouderbureau. En ik heb langer gestudeerd, en daardoor meer geld geleend. Maar een schadevergoeding zou wel een schone lei betekenen."

Een
Lees ook:
Een ongekende heksenjacht