Meer bevoegdheden

Weginspecteur mag straks ook rijden op vluchtstrook beboeten

10 juli 2019 05:48 Aangepast: 10 juli 2019 12:10
(Archieffoto) Beeld © ANP

Weginspecteurs krijgen meer bevoegdheden om op te treden tegen verkeershufters. Ze mogen straks ook boetes uitschrijven bij rijden op de vluchtstrook of als vrachtwagens een hoogtemelding negeren.

Sinds 2015 mochten ze al een bon uitschrijven voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg en aan automobilisten die langs de snelweg parkeren. Vorig jaar schreven weginspecteurs 1729 keer een proces-verbaal uit. Voor de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller al op 1684.

Onnodige files

Vrachtwagenchauffeurs die een hoogtemelding negeren, veroorzaken vaak onnodige files. Het gebeurt duizenden keren per jaar dat chauffeurs de waarschuwingen in de wind slaan en een tunnel in willen met een te hoge truck. Alleen al vorig jaar moesten de achttien verkeerstunnels die onder beheer zijn van Rijkswaterstaat, om die reden alles bij elkaar 4725 keer worden afgesloten. 

Tunnelfile duurt straks misschien wat minder lang

Als weginspecteurs straks zelf de boete mogen uitschrijven en niet meer op de politie hoeven te wachten, duren tunnelfiles waarschijnlijk minder lang.

De weginspecteur van Rijkswaterstaat moet nu nog wachten tot de politie er is om een boete uit te schrijven. Als hij dat straks zelf kan, scheelt dat tijd én files. 

Hoe sneller, hoe beter

De brancheorganisatie Transport & Logistiek Nederland (TLN) is daarom blij met de maatregel. "Hoe sneller die boete wordt uitgeschreven, hoe sneller het verkeer weer kan doorrijden", zegt een woordvoerder. Hij zegt dat veruit het grootste deel van de chauffeurs die zich vastrijden, afkomstig is uit het buitenland. "Met name in Frankrijk en Groot-Brittannië zijn vervoerders gewend aan hogere tunnels."

Hij pleit voor een systeem dat chauffeurs eerder waarschuwt als ze zich dreigen vast te rijden. Ook ziet hij een oplossing in het plaatsen van fotoborden bij de meestgetroffen tunnels, waardoor de chauffeur kan zien dat het zijn vrachtwagen is die het waarschuwingssysteem heeft doen afgaan. "Vaak weet een chauffeur niet dat het om zijn vrachtauto gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Filehufters aangepakt: meer weginspecteurs gaan boetes uitdelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van