Broer vermoord

Niet zonder gevaar: kroongetuige Nabil B. gaat praten in rechtszaak moordbende

10 juli 2019 07:40 Aangepast: 15 juli 2019 17:34
Acht verdachten die terechtstaan voor meerdere liquidaties. Beeld © ANP

Je mond opendoen over een moordbende die geleid wordt door de twee meestgezochte criminelen van Nederland. Kroongetuige Nabil B. deed het, maar de gevolgen waren groot: zijn onschuldige broer werd uit wraak vermoord. Vandaag is B. voor het eerst te horen in de rechtszaal.

B. hoorde vroeger ook bij de bende, zo regelde hij de vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op Hakim Changachi (begin 2017). De man werd verward met een ander. Changachi was een vriend van B. Na deze vergismoord kwam B. klem te zitten, kreeg hij wroeging en is hij gaan praten met het Openbaar Ministerie (OM).

In die verklaringen vertelt hij dat de voortvluchtige Ridouan Taghi de spil is van de criminele organisatie. Hij verklaart hoe acht moorden zijn gepleegd en doet een boekje open over vier moordplannen.

Strafvermindering

Die verklaringen van B. zijn belangrijk voor het OM. Zijn verklaringen en de berichten uit versleutelde Blackberry's vormen het belangrijkste bewijs.

B. zal voor het eerst in het openbaar zijn verhaal doen tijdens deze zittingen. Nu hij een deal heeft gesloten met het OM, krijgt hij een veel minder zware straf voor zijn aandeel. Namelijk 12 jaar.

Wat gaat er precies gebeuren?

Vandaag gaat de zaak-Marengo verder (de naam van het onderzoek is 26Marengo). Zestien personen worden besproken. Twaalf personen zitten vast, onder wie dus kroongetuige Nabil B.

Topcrimineel Taghi en zijn handlanger Said Razzouki zijn voortvluchtig. De mannen staan bovenaan de lijst meest gezochte criminelen van Nederland. Voor de tip die leidt tot hun aanhouding looft het OM per persoon 100.000 euro uit. Het OM wil de twee bij verstek laten veroordelen voor meerdere liquidaties en het leiden van de groep.

Deze week heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken om de voortgang van de enorme rechtszaak te bespreken. Ook staat het verhoor van de kroongetuige Nabil B. gepland. Al wordt pas op het laatste moment besloten of dat doorgaat.

Broer vermoord

Dat B. zijn mond opendoet, is niet zonder gevaar. Zeker vier slachtoffers van liquidaties waarvan de bende wordt beschuldigd, wilden iets tegen de politie zeggen of hadden dat al summier gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte bekent doodschieten broer kroongetuige Nabil B.

B.'s verklaringen hebben niet alleen voor hemzelf consequenties, ook voor zijn familieleden. Taghi heeft in een versleuteld bericht geschreven dat hij 'iedereen van hem zou laten slapen', als Nabil tegen hem zou verklaren. Toen bekend werd dat Nabil was overgelopen naar het OM, werd zijn broer vermoord. Die had niets met het criminele milieu te maken. Hij liet een vrouw en twee jonge kinderen na.

Familie ondergedoken

Direct daarna werd zijn hele familie geëvacueerd. De andere broer van B. is Khalid, een voormalig topadviseur bij KPMG. Voormalig, want sinds zijn broer koelbloedig werd geliquideerd, zit hij ondergedoken. 

Volgens het FD zit hij sindsdien in een beschermingsprogramma van de overheid en is hij niet meer op zijn werk verschenen. Met grote waarschijnlijkheid kan hij ook niet meer terug naar KPMG. Ook andere familieleden worden op verschillende manieren beschermd.

Maar met de verklaringen B. en de versleutelde berichten, lijkt het bewijs tegen de belangrijkste verdachten sterk. Het proces zal ook zonder de hoofdverdachten gewoon doorgaan. Al zal het nog heel lang duren voordat er een uitspraak komt.

Deze week werden meer dingen bekend over de rechtszaak:

  • Het AD meldde gisteren dat een Utrechtse hoofdagent voor duizenden euro’s informatie zou hebben doorgespeeld aan de bende van Ridouan Taghi. De agent is inmiddels ontslagen.
  • NRC zag in uitgelekte verklaringen dat Nabil B. zijn eigen familie meesleurde in de georganiseerde misdaad.
  • Het Parool schreef maandag dat de recherche in juli 2017 al wist dat Ridouan Taghi dreigde naast verraders ook hun familie te (laten) liquideren. Die informatie kwam niet goed door. Later werd Reduan vermoord, de onschuldige broer van de kroongetuige.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondergedoken familie kroongetuige Nabil B. kan niet terug naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore