Alle klachten verworpen

Hoge Raad: veroordeling omkoping Jos van Rey blijft in stand

09 juli 2019 13:50 Aangepast: 09 juli 2019 13:54
Jos van Rey Beeld © ANP

De voormalige Roermondse wethouder Jos van Rey blijft veroordeeld wegens omkoping. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

Oud-VVD'er Van Rey (74) was in cassatie gegaan bij de hoogste rechter, omdat hij het niet eens was met de veroordeling.

Eén jaar voorwaardelijk

Hij werd eind 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één jaar en daarnaast mag hij twee jaar lang geen bestuurlijk ambt uitvoeren.

De oud-wethouder en voormalig senator was schuldig bevonden aan het aannemen van giften van projectontwikkelaar Piet van Pol en drie andere lokale ondernemers, tijdens een lange periode. Het ging onder meer om buitenlandse reisjes naar voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen.

Nieuwe burgemeester

Van Rey werd ook schuldig bevonden aan witwassen, stempasfraude en het lekken van vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure van een nieuwe burgemeester van Roermond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van corruptie veroordeelde Jos van Rey ziet af van wethouderschap

Alle klachten verworpen

De Hoge Raad heeft alle ingediende klachten verworpen. Van Rey stelde onder meer dat de rechtbank en het gerechtshof niet bevoegd waren over een aantal ten laste gelegde feiten te oordelen, omdat het zou gaan om ambtsmisdrijven.

Alleen de Hoge Raad zou daarover mogen oordelen, maar de hoogste rechter is het daar niet mee eens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veroordeelde politicus Van Rey: Het gerechtshof meet met twee maten

Van Pol overleden

Eerder vandaag werd bekend dat Van Pol vannacht is overleden. De vriend van Van Rey was al langer ziek. In de corruptiezaak tegen Van Rey werd ook Van Pol veroordeeld.

Hij kreeg negen maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 40.000 euro.

'Louter vriendschap'

In zijn tijd als wethouder voor de VVD in Roermond was Van Rey geregeld te gast in de villa van Van Pol in Zuid-Frankrijk. Ook bezochten ze samen voetbalwedstrijden en beurzen. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand.

Tijdens het wethouderschap van Van Rey werd Van Pol de grootste projectontwikkelaar in Roermond.

'Dramatische slotakte'

Van Rey zit nu in de gemeenteraad van Roermond met zijn Liberale Volkspartij Roermond, met negen zetels de grootste fractie. Van Rey kan en wil niet reageren, laat hij via zijn advocate Gitte Stevens weten.

"Er is ooit een opera over de heer van Rey gemaakt, maar niemand had deze dramatische slotakte kunnen bevroeden", stelt ze. Ook vindt ze het vreselijk dat de Hoge Raad uitspraak deed, ondanks het overlijden van Van Pol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore