Easyjet en KLM

Vliegtuigen raken elkaar op Schiphol, schade aan beide toestellen

09 juli 2019 08:13 Aangepast: 09 juli 2019 10:59
Twee vliegtuigen zijn op elkaar gebotst op Schiphol.

Een Boeing 737-800 van KLM is vanochtend op Schiphol gebotst op een vliegtuig van Easyjet. Dit gebeurde tijdens de zogenoemde 'pushback'. Beide toestellen zijn beschadigd geraakt.

Dat laat een woordvoerder van KLM weten aan RTL Nieuws. De Boeing stond klaar om te vertrekken en werd daarom achteruit geduwd. Daarbij werd het toestel van Easyjet geraakt.

Onduidelijk hoe het kon gebeuren

Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Hoe groot de schade is, kon de woordvoerder ook niet zeggen. Op dit moment wordt het toestel nagekeken.

Het vliegtuig van KLM zou vertrekken naar Madrid. Alle inzittenden zijn uit het toestel gehaald en voor hen wordt een ander vliegtuig geregeld.

Geen alcohol

De luchtvaartpolitie en de marechaussee doen onderzoek naar de oorzaak van de botsing. Volgens de eerste onderzoeksresultaten is er geen alcohol in het spel bij de direct betrokkenen. De piloten, de pushbackchauffeurs en de luchtverkeersleider worden gehoord.

Vliegtuigmaatschappij Easyjet heeft intussen ook gereageerd op het incident. In een verklaring zeggen zij dat 'er onmiddellijk een onderzoek is ingesteld'.

Officiële verklaring Easyjet:

"easyJet kan bevestigen dat twee toestellen elkaar geraakt hebben tijdens de zogenaamde pushback vanochtend op Schiphol. Eén van de toestellen was easyJet vlucht EJU8868 van Amsterdam naar Londen Gatwick.

De passagiers aan boord zijn inmiddels terug in de terminal, waar ons grondpersoneel voor ze zorgt en ze op de hoogte houdt van de laatste informatie.

De vlucht naar Londen Gatwick zal nu worden uitgevoerd door een ander toestel, dat op dit moment onderweg is naar Amsterdam.

De veiligheid en het welzijn van onze passagiers en crew is easyJet’s hoogste prioriteit. Er is onmiddellijk een onderzoek ingesteld, volgens procedure, om te begrijpen wat er precies gebeurd is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore