Veel bakkers met pensioen

Met spoed gezocht: honderden jonge bakkers zoals Floris (25)

08 juli 2019 15:29 Aangepast: 08 juli 2019 16:04
Floris van Lieshout in de bakkerij. Beeld © Eigen foto

Elke avond vroeg naar bed, dan diep in de nacht opstaan om brood te bakken en overdag maar hopen dat je genoeg verkoopt om rond te komen. Klinkt niet heel aantrekkelijk. Toch zijn er de komende jaren wel honderden nieuwe bakkers nodig om winkels over te nemen. Floris van Lieshout (25) kan ondanks die nadelen niet wachten.

"Nee, je moet niet vies zijn van hard werken. Ik maak werkweken van 50 of 60 uur. Maar het valt allemaal best mee." Vader Floor van Lieshout (62) is maar wat blij dat dit de woorden zijn van zijn zoon Floris (25).

De bakkerij, die al tientallen jaren in de familie zit, wordt hierdoor overgenomen. En Floor mag van nog meer geluk spreken, want drie andere zonen staan ook klaar om hun vader af te lossen. 

Floris (derde van links) met zijn broers. Floris (derde van links) met zijn broers.

Vijfhonderd bakkers met pensioen

Dat kunnen lang niet alle bakkers zeggen in Nederland. Van de ongeveer 1800 bakkers gaan er de komende tien jaar zeker 500 met pensioen. Daar is opvolging voor nodig, maar de jongeren staan nog niet allemaal zoals Floris in de rij. "Je moet een vakman zijn én een ondernemer. En dat in een vak waar veel vooroordelen over zijn. Dat is lastig", zegt Martijn Verkerk van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).

Daarom is er een campagne gestart om nieuwe bakkers te werven. "Als we nu namelijk niet beginnen met het klaarstomen van nieuwe bakkers, dan is de kans aanwezig dat er over een paar jaar veel bakkerijen moeten sluiten."

Floris van Lieshout (rechts) en zijn drie broers. Floris van Lieshout (rechts) en zijn drie broers.

Dat zou eeuwig zonde zijn, vindt ook Floris van Lieshout. De overgrootopa van de Tilburger begon in 1922 een bakkerij, Floris is de vierde generatie die klaarstaat om het stokje over te nemen. "Als kind woonde ik boven de bakkerij. Mijn vader moest er altijd om drie uur 's nachts uit en kwam dan 's middags pas weer thuis. Wij zijn altijd opgegroeid met een oppas, daarmee beseften we ons maar al te goed dat het hard werken is als bakker."

'Als je vrij bent, ga je maar werken'

Vanaf zijn veertiende krijgt hij dat nog beter door, als Floris mee gaat helpen in de zaak. "Ik rolde erin omdat het moest, niet omdat ik het in eerste instantie zo leuk vond. Bij ons is namelijk de regel: als je vrij bent, ga je maar werken. Je gaat niet op de bank voor de tv zitten, maar helpt je vader. Zo ging ik ook voor mijn school vaak om vijf uur uit bed om eerst een paar uur in de bakkerij te helpen. Hoe vaker ik dat deed, hoe meer verantwoordelijkheden ik kreeg en hoe meer het eigenlijk begon te kriebelen."

Floris van Lieshout (rechts) en zijn drie broers. Floris van Lieshout (rechts) en zijn drie broers.

Aanvankelijk wilde Floris architect worden, maar na verloop van tijd kreeg hij steeds meer plezier in zijn werk in de bakkerij. "Het bakkersvak is iets bijzonders: je maakt echt iets en bent de hele dag met een ambacht bezig. Ik kan me wel voorstellen dat sommigen het niet zien zitten, als je alles in je eentje moet doen bijvoorbeeld. Maar daarom moeten jonge bakkers ook meegaan met hun tijd, gaan innoveren en samenwerken."

'Gewoon elk weekend op stap'

Het bedrijf Van Lieshout heeft 13 winkels en zeker honderd mensen in dienst. Hierdoor hoeft Floris niet elke nacht te werken, of elk weekend. "We proberen het met z'n allen goed te regelen, zo werk ik normaal gesproken gewoon vijf dagen in de week. Ik moet wel elke dag om half tien naar bed en ik maak lange dagen, maar ik heb wel gewoon een sociaal leven, kan op vakantie en ga elk weekend wel een keer op stap. Daarnaast zijn we ook bezig met 'het nieuwe bakken', waardoor we misschien nog minder vaak in de nacht hoeven te werken. Zo blijft het ook voor generaties na ons aantrekkelijk."

Door Floris en zijn broers kan Floor (62) een stapje terug doen. De 'wat als'- vraag, wordt niet vaak gesteld in de familie. "We hebben er nooit echt over nagedacht wat er zou gebeuren als wij de zaak niet zouden overnemen. Maar ons pap zegt het wel vaak genoeg hoor, hoe blij hij met ons is."

De 62-jarige Floor van Lieshout met in zijn armen de nieuwste generatie bakker. De 62-jarige Floor van Lieshout met in zijn armen de nieuwste generatie bakker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van