Ga naar de inhoud
25 jaar priester geweest

Kerk ontslaat Amsterdamse priester Pierre Valkering na coming-out

De Vredeskerk in Amsterdam Beeld © Google Maps

Priester Pierre Valkering is ontslagen. Dat schrijft de Amsterdamse Vredeskerk in een brief aan parochianen. Valkering werd eerder dit jaar al geschorst, omdat hij bij zijn 25-jarige jubileum in een boek bekende dat hij homoseksueel is.

Volgens de kerk is Valkering 'absoluut niet' ontslagen omdat hij homoseksueel is, maar omdat hij zich niet heeft gehouden aan het celibaat. In zijn boek schreef hij onder meer over zijn seksleven. Hij is ontslagen als pastoor van de Vredeskerk, maar mag wel priester blijven. 

In beroep

Valkering heeft de mogelijkheid om tegen zijn ontslag in beroep te gaan. Of hij dat ook zal doen, is onduidelijk. Hij heeft zelf nog niet gereageerd op het nieuws.

Valkering stond al langer bekend als iemand die opkomt voor de rechten van lhbti'ers. In 2016 wilde hij meevaren tijdens de Canal Parade, de botenparade die jaarlijks tijdens de Pride Amsterdam wordt gehouden, maar dat werd hem door de bisschop verboden.

Toen hij zijn boek begin april uitbracht, had hij al door dat dat problemen kon opleveren. "Het is duidelijk dat ik mij met dit boek op bijzonder glad ijs begeef, of zelfs in een mijnenveld", zei hij in een interview met de Gaykrant. "Want het gaat in sterke mate over seks en over het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboeonderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen."

Bisschop
Lees ook:
Bisschop wil dat Amsterdamse pastoor functie neerlegt na coming-out