'Recht op mooie afsluiting'

Ook schooldiploma voor voortgezet speciaal onderwijs

08 juli 2019 05:00 Aangepast: 08 juli 2019 05:02
Beeld © ANP

Ook alle leerlingen die op de middelbare school zitten in het speciaal onderwijs, krijgen straks een diploma. Nu moeten ze het nog doen met losse certificaten. Op het speciaal onderwijs zitten leerlingen die intensieve begeleiding nodig hebben door bijvoorbeeld een beperking of chronische ziekte.

"Ik vind dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs recht hebben op een diploma. Op een mooie afsluiting van hun schoolloopbaan", zegt onderwijsminister Arie Slob. 

37.500 leerlingen zitten op het voortgezet speciaal onderwijs. Ongeveer de helft van hen krijgt al een diploma omdat ze bijvoorbeeld vmbo of havo doen. Slob gaat nu in de wet regelen dat ze allemaal een diploma krijgen, dus ook die leerlingen voor wie vmbo te zwaar is.

Demi (l) en Kaylee Demi (l) en Kaylee

Moeite met leren

Demi (19) en Kaylee (17) zijn twee van die leerlingen die op een speciaal onderwijs middelbare school zitten. Door een verstandelijke beperking hebben ze moeite met leren.

Demi wil graag winkelmedewerker worden, en krijgt daar ook een speciale opleiding voor. Kaylee wil de horeca in. Ze vinden het terecht dat ook zij straks een diploma krijgen. Kaylee: "Dan kan ik laten zien dat ik mijn best heb gedaan op school." Voor Demi is het een bewijs dat ze echt klaar is met haar opleiding. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Xander (12) wil niet meer die lastige leerling zijn: Ik wil naar speciaal onderwijs

Waardering belangrijk

Marja Becht is de locatiemanager van de school in Naaldwijk waar Kaylee en Demi heen gaan, het Herman Broerencollege. Zij vindt vooral de waardering die de leerlingen krijgen met een diploma belangrijk. "Ze zien bij broers, zussen en vrienden dat zij wel een diploma krijgen. Het is voor deze groep leerlingen belangrijk dat ze er ook bij horen."

Eerder kondigde de minister ook al aan dat alle leerlingen op praktijkscholen een diploma krijgen. Daarmee krijgen nu alle middelbare scholieren in ons land straks een einddiploma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leerlingen praktijkonderwijs blij met diplomaplan: 'Eindelijk serieus genomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`