Ga naar de inhoud
Schuldgevoel onterecht

Voor een 'witte' werkster heb je geen website nodig

Het is voor veel mensen iets waar ze zich toch een beetje schuldig over voelen: ze betalen de huishoudelijke hulp 'zwart'. Maar is dat schuldgevoel eigenlijk wel terecht? Waarschijnlijk niet.

Want in veruit de meeste gevallen is de hulp in huis gewoon legaal. Dat komt door de regeling dienstverlening aan huis. Daardoor hoef je geen speciale site in te schakelen om een schoonmaker 'wit' bij je te laten werken.

Contante betaling

Sinds 2007 bestaat de regeling dienstverlening aan huis. Die is eigenlijk heel eenvoudig: bij eenvoudig huishoudelijk werk is niet de opdrachtgever, maar de werknemer verantwoordelijk voor het afdragen van belasting en premies.

Hieronder vallen klusjes als schoonmaken en oppassen maar ook eenvoudig werk in de tuin als gras maaien. De regeling geldt ook als je je schoonmaker of tuinman elke week contant betaalt.

Schoonmaaksites
Lees meer
Schoonmaaksites moeten op de schop door uitspraak rechter

Contract via WhatsApp

Experts raden aan om een arbeidscontract af te sluiten met je huishoudelijke hulp. De overheid heeft daarvoor zelfs een voorbeeldcontract opgesteld. Maar ook zonder zo'n contract geldt de regeling. Want ook al voelt het misschien niet zo, een WhatsAppbericht waarin je afspreekt hoe vaak de hulp komt en wat die gaat verdienen, geldt als arbeidscontract.

Schoonmaaksites als Huiscleaning, Uwassistent en Helpling spelen in op de onbekendheid van de regeling, door te doen alsof je alleen via een dergelijke site legaal huishoudelijke hulp in kunt schakelen. Maar dat is niet zo.

Overstaphulp

Belastingadviseur Boris Emmerig van Holla Advocaten zegt hierover: "Het wordt pas 'zwart' als de werkster zelf zijn of haar verdienste niet aangeeft in z'n aangifte inkomstenbelasting." Experts wijzen erop dat ook de werkster die je inhuurt via een site, niet alles opgeeft aan de belasting. En dan is het alsnog 'zwart'.

Sommige sites bieden zelfs een overstaphulp aan, om je 'zwarte' werkster om te zetten in een 'witte'. Volgens Emmerig is dat een verkeerde voorstelling van zaken. "Dit is gewoon een verkoopargument om mensen bij hen naar binnen te trekken. Iemand kan niet weten of de hulp die bij hen werkt zwart of wit is. Het ligt er aan of de schoonmaker het opgeeft bij de belasting."

Doorbetaling bij ziekte

Onder de regeling dienstverlening aan huis heeft de schoonmaker recht op maximaal 6 weken doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen. Dat laatste komt in de praktijk neer op 12 uur per jaar, als de schoonmaker wekelijks 3 uur komt werken.

Misschien maakt je hulp daar nu geen gebruik van, maar eigenlijk heeft hij of zij daar wel recht op. Want de regeling geldt ook als je geen officieel contract hebt afgesloten, maar alles mondeling hebt gedaan of via de app.

Louter digitaal prikbord

Schoonmakers die via schoonmaaksites bij je thuis werken, vallen ook onder de regeling dienstverlening aan huis en hebben dus precies dezelfde rechten op doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen als schoonmakers die je zonder tussenkomst van zo’n site inhuurt.

Er zijn ook sites die geen geld vragen van schoonmakers. Hulp.nl en Werksters.nl zijn voorbeelden van sites die alleen fungeren als digitaal prikbord.