Kleine pieterman

Warme zomer brengt venijnig visje naar Nederlandse stranden

06 juli 2019 12:50 Aangepast: 06 juli 2019 13:18
Drukte op het strand tijdens een zomerse dag. Beeld © ANP

De ribkwal, kleine heremietkreeft en de giftige pieterman veroveren de Noordzee. De zeebeestjes zijn steeds vaker in onze wateren te vinden, omdat de gemiddelde temperatuur in de zee met bijna twee graden is gestegen.

Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. Vooral de toename van de kleine, maar venijnige pieterman kan voor problemen zorgen bij onbezorgde strandgangers. Het beestje van nog geen tien centimeter kan namelijk steken en dat is nog pijnlijker dan een wespensteek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet ik bang zijn voor de pieterman?

Volgens bioloog Arthur Oosterbaan van Ecomare, kenniscentrum voor wadden en de Noordzee, is er behalve de warme zomers nog een reden waarom de kleine pietermannen zich meer laten zien. "Wij hebben een ideale kust voor de vissen, want ze graven zich graag in het zand in en daar hebben wij natuurlijk heel veel van", zegt Oosterbaan.

Zeeland moet oppassen

Uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Zee blijkt dat in twintig jaar tijd het aantal kleine pietermannen vervijfvoudigd is in de Noordzee. De eersten van dit jaar zijn ook in het Waddengebied gesignaleerd. Oosterbaan: "Ik heb een aantal garnalenvissers vorige week nog gehoord over de pietermannen die ze in hun netten hebben gevonden, gelukkig weten zij precies hoe ze ermee om moeten gaan."

De kleine pieterman. De kleine pieterman.

De bioloog verwacht dat vooral in Zeeland de strandgasten extra moeten oppassen. "Hoe zuidelijker je gaat in Nederland, hoe meer je er last van hebt. Maar als je gewoon normaal doet, is er niks aan de hand." Oosterbaan waarschuwt wel voor amateurs die met een garnalennetje op pad gaan. Als de pieterman zich bedreigd voelt, steekt het. Dus wanneer je er per ongeluk op gaat staan of het beetpakt met je handen.

De remedie tegen een steek van de vis is heet water. Maar niet té heet, want anders krijg je brandwonden. Oosterbaan: "Het is een eiwitgif en dat breekt af als je er heet water overheen giet. Dan ben je snel van de pijn af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijk visje steekt Nederlandse strandgangers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore