Jaar lang

Enorm onderzoek naar De Nachtwacht, schilderij in grote glazen vitrine

08 juli 2019 07:02 Aangepast: 08 juli 2019 16:28
De Nachtwacht blijft voor bezoekers zichtbaar, zij het achter glas. Beeld © ANP

Hij is in uitstekende conditie, maar dat moet in de toekomst ook zo blijven, vindt het Rijksmuseum. Daarom begint het vandaag met een enorm onderzoek van De Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt. Het moet de basis leggen voor een grondige restauratie.

Het museum noemt het zelf het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject in de geschiedenis van De Nachtwacht. Voor het oog van het publiek zal het schilderij in een speciaal ontworpen glazen ruimte komen te hangen waardoor de 25 betrokken medewerkers er goed bij kunnen.

Die vitrine is zo'n 4,4 meter hoog en het glas is een centimeter dik. 

Beter kijken

Volgens het Rijksmuseum is het project hard nodig."Er treden allerlei processen op die we beter moeten onderzoeken", zei Petria Noble, hoofd van het restauratieatelier van het Rijksmuseum, eerder tegen NRC Handelsblad. "Die houden we in de gaten tijdens routinecontroles, maar er komt een moment dat je beter moet gaan kijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee keer kijken: de Nachtwacht met lookalikes is af

Zo wijst ze erop de verf bij bijvoorbeeld het hondje is vervaagd. En dat er een chemisch proces is opgetreden waardoor er minuscule witte bolletjes te zien zijn. Het onderzoek dat wordt gedaan moet de basis vormen voor een behandelplan voor de restauratie. 

Nieuwe onderzoekstechnieken

Laag voor laag wordt het schilderij door de onderzoekers in kaart gebracht. Nieuwe onderzoekstechnieken worden daarbij ingezet: van digitale beeldtechnieken tot natuurwetenschappelijk en materiaal-technisch onderzoek. Er worden 12.500 foto's gemaakt waardoor een extreem gedetailleerd beeld moet ontstaan over hoe het schilderij ervoor staat. 

De laatste keer dat grondig onder handen werd genomen, was in 1975, nadat een verwarde man het doek met een mes aanviel. Gele vernislagen, oude vullingen en verkleurde retouches werden vervangen voor nieuwe. De restauratie duurde toen ruim acht maanden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van