Ga naar de inhoud
Peiling onder nabestaanden

'Nederland moet ook Oekraïne aansprakelijk stellen voor MH17-ramp'

Beeld © Jeroen Akkermans

Nederland moet Oekraïne ook aansprakelijk stellen voor de ramp met de MH17, vanwege het openhouden van het luchtruim. Nabestaanden vinden dat het kabinet in actie moet komen.

Ook partijen in de Tweede Kamer dringen aan op nader onderzoek naar de rol van Oekraïne. Tot nu toe heeft het kabinet alleen Rusland aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17.

87,5 procent

De Stichting Vliegramp MH17 heeft onlangs een peiling onder nabestaanden uitgevoerd. Veertig nabestaanden hebben gereageerd. 87,5 procent van de ondervraagden vindt dat Oekraïne aansprakelijk moet worden gesteld.

"De nabestaanden willen echt dat Oekraïne aansprakelijk wordt gesteld op het niet-sluiten van het luchtruim", zegt Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17. "Elk land is verplicht om z'n luchtruim veilig te houden en dat heeft Oekraïne duidelijk verzaakt."

Oekraïne
Lees ook:
Oekraïne lobbyde bij KLM en ministerie voor openstellen luchtruim

Wachten op einde onderzoek

Een ruime meerderheid vindt dat Nederland die stap pas moet zetten als het internationale onderzoeksteam, waar Oekraïne ook in zit, klaar is. "Het moet wel gebeuren", zegt Ploeg. "Het gaat er niet alleen om dat wij als nabestaanden willen weten wie verantwoordelijk is geweest en op welke manier, maar dit gaat ook over de toekomstige veiligheid van het luchtruim. Wij willen niet dat dit zich nog een keer voordoet, omdat een overheid niet ingrijpt."

Ook de Werkgroep Waarheidsvinding MH17 wil actie van het kabinet. "Wat mij betreft is Rusland verantwoordelijk voor deze ramp", zegt nabestaande Thomas Schansman. “Maar het niet sluiten van je luchtruim onder omstandigheden van Oekraïne, met een oorlog, is op zichzelf is al een schuld waar je niet onderuit kan."

Meer dan 160 vliegtuigen

In het luchtruim boven Oost-Oekraïne vlogen op 17 juli 2014 meer dan 160 vliegtuigen boven oorlogsgebied. Het luchtruim was gesloten tot 10 kilometer hoogte, nadat eerder meerdere militaire vliegtuigen waren neergehaald.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in 2015 dat Oekraïne het luchtruim helemaal had moeten sluiten. "Volgens de Onderzoeksraad was er voldoende aanleiding om het luchtruim sluiten", aldus voorzitter Joustra destijds op een persconferentie.

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

03:12
Het Openbaar Ministerie gaat drie Russen en een Oekraïner aanklagen voor betrokkenheid bij de MH17-ramp. Het JIT maakte dit portret van de vier verdachten.

Relatie goed houden

Het kabinet heeft tot nu toe geen stappen tegen Oekraïne ondernomen. Voor zover bekend, gebeurt er nu ook niets achter de schermen. Het kabinet probeert de relatie met Oekraïne goed te houden, ook vanwege de intensieve samenwerking in het internationale onderzoek. Vorig jaar heeft Nederland samen met Australië besloten om Rusland als land aansprakelijk te stellen.

Maar voor aansprakelijkheid van Oekraïne is volgens het kabinet 'geen bewijs' en ook 'geen onderzoek nodig', schreef minister Blok van Buitenlandse Zaken begin mei in een brief.

Te makkelijk mee wegkomen

Schansman begint zelf en doet mee met een juridische procedure tegen Oekraïne. Hij sluit zich aan bij een aantal Duitse nabestaanden die bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg een procedure tegen Oekraïne zijn begonnen. "Ik vind dat Oekraïne er op dit moment te makkelijk mee weg komt. Heeft ook nooit publiekelijk daar iets over gezegd: van dit had niet zo gemoeten. Dit hebben we verkeerd ingeschat."

Oekraïne valt iets te verwijten, zegt hun advocaat Elmar Giemulla. "Men heeft bewust mensenlevens op het spel gezet om geen inkomsten te verliezen." 

Een land verdient geld als vliegtuigen het luchtruim doorkruisen. "Oekraïne had het luchtruim afgesloten, maar slechts gedeeltelijk. Ze hebben te weinig gedaan."

Rutte
Lees ook:
Rutte en Poetin spreken over 'open wond' MH17 op G20-top

D66 en CDA willen onderzoek

Niet alleen nabestaanden dringen aan. Ook regeringspartijen CDA en D66 in de Tweede Kamer willen actie van het kabinet. "Ik vind het nog te vroeg om iets te zeggen over de aansprakelijkheid van Oekraïne, maar ik vind wel dat er meer onderzoek naar moet worden gedaan", aldus CDA-kamerlid Chris van Dam. 

Zowel CDA en D66 benadrukken: de zoektocht naar de Russische daders blijft het allerbelangrijkste, maar het kabinet moet ook onderzoek doen naar Oekraïne.

"Ik vind het heel erg belangrijk dat het kabinet zorgt dat deze kwestie met Oekraïne niet van tafel verdwijnt", zegt D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Dat het niet verjaart en dat we al onderzoek blijven doen wat nodig is. Dat is mijn oproep aan het kabinet." 

Belangrijkste punten van het JIT over doorbraak MH17-onderzoek

35:01
Het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17 presenteerde vorige maand nieuwe informatie uit hun onderzoek. Ze houden vier verdachten verantwoordelijk voor de ramp.