Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
WK vrouwenvoetbal

Oranje staat voor vierde WK-voetbalfinale: afrekenen met trauma?

05 juli 2019 16:36 Aangepast: 05 juli 2019 20:56
De Oranjevrouwen feesten na de overwinning tegen Japan. Beeld © ANP

In 1974 stond Jan Jongbloed aan de grond genageld toen Gerd Müller een rollertje langs hem wist te krijgen, in 1978 schoot Rob Rensenbrink in blessuretijd op de paal en in 2010 zat de teen van Iker Casillas een Nederlandse wereldtitel in de weg.

Je kunt dus best spreken van een WK-finale-trauma. Natuurlijk ging het al die keren om de mannen, maar de vierde kans op mondiale glorie ligt nu bij de vrouwen.

Favoriet, gedrogeerd en onverslaanbaar

In 1974 was het team onder aanvoering van Cruijff favoriet voor de eindzege, maar ontbrak het vuur dat de rest van het WK wél aanwezig was. Over de reden daarvoor gaan de wildste geruchten. Het toernooi van 1978 werd misschien wel gewonnen door gedrogeerd gastland Argentinië en hoewel Nederland een topelftal had, bleek het Spanje van 2010 domweg onverslaanbaar.

Het Nederlands elftal dat in 2019 in Frankrijk de Verenigde Staten moet gaan verslaan, is zeker niet de favoriet. Gastland Frankrijk is al uitgeschakeld en we weten dat de tegenstander beter is. Wat wél voordelig is: de sfeer bij de Leeuwinnen is opperbest. Terwijl één van de vedettes bij de VS zelfs in de clinch ligt met Donald Trump.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse WK-ster: 'Ik ga niet naar het f*cking Witte Huis'

Dit Nederlands elftal heeft bovendien één groot voordeel dat de elftallen van 1974, 1978 en 2010 niet hadden: ze weten hoe het is om de finale van een landentoernooi te winnen. De vrouwen zijn tenslotte de regerend Europees kampioen.

'Vechten is een voorwaarde'

Oranje speelt dit WK ook niet zijn beste voetbal, maar dat hoeft geen nadeel te zijn, zegt oud-bondscoach Vera Pauw. "Er gaat genoeg mis tijdens de wedstrijden van Nederland, maar het positiespel is altijd goed. Daar hebben wij gewoon het beste gevoel voor. Vechten is een voorwaarde, met positiespel win je de wedstrijd", zegt Pauw.

Of zoals Cruijff zei: "Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje won alleen in jaren 90 van 'Team USA'

Het Nederlands elftal speelt om 17.00 uur in Lyon tegen de Verenigde Staten de finale van het WK voetbal. En als je geen kaarten hebt, kun je ook hier gaan kijken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore