Moord op Anne Faber

Hof handhaaft vonnis Michael P. in hoger beroep: 28 jaar en tbs

05 juli 2019 14:17 Aangepast: 05 juli 2019 15:57
Michael P. tijdens een vorige zitting.

Het gerechtshof in Arnhem legt Michael P. in hoger beroep ook 28 jaar celstraf en tbs op. De straf is hetzelfde wat de moordenaar van Anne Faber vorig jaar opgelegd kreeg.

De advocaten van P. pleitten in hoger beroep voor een lagere straf, omdat hij bij zijn arrestatie hard aangepakt zou zijn. Hij liep toen een gebroken schouder op, waardoor hij nu naar eigen zeggen niet meer zonder pijn kan tennissen. P. zou ook niet op zijn zwijgrecht zijn gewezen.

Geen moord

Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep dezelfde straf: 28 jaar met tbs. Het acht de moord nog steeds bewezen, terwijl P. dat ook in hoger beroep bleef ontkennen. Het hof zegt vandaag dat er geen sprake is van voorbedachte rade en het dus geen moord betreft.

Het hof erkent wel dat P. hardhandig is opgepakt, maar omdat hij een eerlijk proces heeft gehad, leidt dit niet tot strafvermindering. Ook de aandacht van de media en de politiek zijn dat niet, volgens het hof. 

Verbeten

Tijdens de uitspraak keek P. volgens RTL Nieuws-verslaggever Britta Sanders even de voorzitter van het hof aan. Toen hij hoorde dat hij geen strafvermindering zou krijgen, zakte zijn hoofd en staarde hij naar de tafel.

Volgens Sanders hoorde P. de uitspraak van het gerechtshof verder onbewogen aan. Na afloop werd hij door agenten uit de zaal begeleid en had hij een 'verbeten trek om zijn mond'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Privacybescherming: dit is waarom Michael P. zo veel vrijheden kreeg

Verdwijning Anne Faber

Anne Faber verdween op 29 september 2017 tussen Den Dolder en Soest. Het stoffelijk overschot van Faber werd bijna twee weken na haar verdwijning gevonden in de buurt van Zeewolde.

P. verbleef destijds in een kliniek in Den Dolder, na een veroordeling voor een dubbele verkrachting in 2010. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in maart 2019 dat er grote fouten zijn gemaakt bij de plaatsen van P. in die kliniek.

Verdediging ziet reden voor cassatie

Niels Dorrestein, één van de advocaten van P., laat aan RTL Nieuws weten dat het de uitspraak van het hof zeer teleurstellend is voor zijn cliënt. "Het doel was een andere uitspraak dan de rechtbank en dat is niet gelukt. De kans dat we in cassatie gaan is heel groot."

"Het hof heeft geen rekening gehouden met de gewelddadige arrestatie van P.", zegt P's andere advocaat Sander de Korte. Volgens hem zou dat strafverminderend moeten werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Anne Faber: 'Geen gekke gedachte als Michael P. zich van het leven berooft'

Toepassing van de wet

De Korte weet nog niet wanneer hij P. spreekt, mogelijk vrijdagmiddag nog, anders volgende week. P. werd direct na het vonnis weggevoerd en terug naar de gevangenis gebracht.

Als cassatie wordt aangetekend, buigt de Hoge Raad zich over de uitspraak. Zij kijken dan niet naar de inhoud van de zaak, maar of de wet op de juiste manier is toegepast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore