Wordt het 40 graden?

Omstreden Beijing-bikini is best een goed idee als het flink warm is

05 juli 2019 12:18 Aangepast: 05 juli 2019 13:20
Chinese man met zijn shirt omhoog gerold in Peking, zomer 2017. Beeld © AFP

De Chinese autoriteiten zijn er helemaal klaar mee: de Beijing-bikini. Steden worden overspoeld door verhitte mannen die met hun blote buik paraderen. Volgens lichaamswarmtespecialist Boris Kingma is het voor het kwijtraken van warmte juist best een goed idee.

'Ongeciviliseerd gedrag' is het volgens het stadsbestuur van miljoenenstad Jinan. Overal staan, lopen, zitten of liggen mannen van vooral middelbare leeftijd met hun T-shirt omhoog gerold, meldt CNN. Hun buik hangt lekker in de wind. De ambtenaren zeggen dat het 'schadelijk' is voor het imago van de stad.

In Handan, een andere stad in het oosten van China, heeft het plaatselijke bestuur zelfs een korte film gemaakt waarin de vader van een jonge vrouw wordt bespot om zijn blote buik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slecht slapen, trager van begrip: zo reageert je lichaam op de hitte

Naakte lichaamsdelen

Het plan van de autoriteiten is om 'ongepaste kleding op openbare plekken' en 'het tonen van naakte lichaamsdelen' flink aan te pakken. Veel Chinezen zijn er niet zo blij mee.

En dat is wel logisch. China wordt geteisterd door een hittegolf en je shirt oprollen zou je lichaam broodnodige verkoeling brengen. Dat klinkt een beetje als een fabeltje, maar dat is het allerminst volgens Boris Kingma, onderzoeker Human Thermal Performance bij TNO.

Buik én rug

Volgens Kingma helpt het namelijk om je lichaamswarmte te laten verdampen. Je shirt oprollen en zo je buik én rug ontbloten helpt bij de verdamping van je lichaamswarmte, vertelt hij. "Zelfs als de lucht warmer is dan je huid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nationale Toplessdag is nodig: 'Je ligt niet te zonnen als sekssymbool'

Niet alleen je buik

De Beijing-bikini lijkt dus niet per se om je buik te draaien, maar ook zeker om je rug. Daar zweet je namelijk het meest, volgens Kingma.

Maar ook als de buitenlucht warmer is dan je huid helpt het om je shirt omhoog te rollen. "Bij dat soort temperaturen warmt de buitenlucht je huid op", vertelt Kingma. "De enige manier om dan effectief warmte te verliezen, is zweten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese toeristen willen geen tulpen of grachten meer, ze willen kersen plukken

Gezond verstand

Kingma vertelt dat kleding je zweet vasthoudt en je dus wel water, maar geen warmte verliest. "Als je je shirt oprolt, kunnen zweet en warmte veel beter weg."

Er zitten wel kanttekeningen aan deze manier van verkoeling zoeken, zegt hij. "Met een hoge luchtvochtigheid werkt het niet zo goed, dan is de verdamping minder. En je kleding helpt ook tegen verbranden. Je moet dus wel je gezonde verstand gebruiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore