Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Open in 2025

'Investeerders gevonden voor nieuwe reactor Petten'

05 juli 2019 03:52 Aangepast: 05 juli 2019 05:31
Huidige onderzoeksreactor in Petten Beeld © ANP

Minister Bruins van Medische zorg en Sport heeft investeerders gevonden voor een nieuwe isotopenreactor in Petten. Daarmee kunnen honderdduizenden kankerpatiënten en mensen met schildklierklachten worden geholpen.

Bruno Bruins zal de Tweede Kamer vandaag inlichten over de plannen, schrijft het AD. Plannen voor de bouw van een nieuwe isotopenreactor in Petten spelen al sinds 2003.

'Uiterste houdbaarheidsdatum bereikt'

Volgens Marcel Stokkel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, heeft de huidige reactor 'haar uiterste houdbaarheidsdatum bijna bereikt'. De kans op storingen wordt daardoor steeds groter.

Vorig jaar werd de productie in Petten tijdelijk stilgelegd vanwege een lekkage. Door een gebrek aan medicatie kwam de behandeling van kankerpatiënten toen in gevaar. 40 procent van de isotopen die wereldwijd worden gebruikt, is gemaakt in Petten. In Europa ligt dat percentage zelfs op 65 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Behandelingen patiënten met kanker stilgelegd door lek in kernreactor Petten

'Zeer hoopvol'

Met een nieuwe reactor kan de productie van die isotopen worden gegarandeerd. De kosten voor de bouw worden geschat op 600 tot 800 miljoen euro. Het rijk en de provincie Noord-Holland hebben tot nu toe elk 40 miljoen gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe reactor.

Bruins verklaart in het AD dat gesprekken met private investeerders 'zeer hoopvol' zijn. "Er is serieuze belastingstelling. Ik verwacht dat de onderhandelingen volgend jaar kunnen worden afgerond. Dan kan in 2021 met de bouw worden begonnen", stelt de minister.

De nieuwe reactor moet dan in 2025 open zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

400 miljoen euro nodig voor Nederlandse kerncentrales

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore