Einde carrière

Mooiste en dramatische momenten van Robben op een rij

04 juli 2019 18:30 Aangepast: 04 juli 2019 19:08
De verrassend grote teen van Casillas zorgde ervoor dat Robben niet kon scoren tijdens de WK-finale in 2010. Beeld © ANP

Dertien landstitels, de Champions League, sportman van het jaar en tal van andere prijzen. Op de prijzenkast van Arjen Robben zal menig voetballer jaloers zijn. Maar wie aan Arjen Robben denkt, denkt ongetwijfeld ook aan andere momenten. Zowel pijnlijk als mooi.

Op het EK in 2004 laat de dan 20-jarige Robben de Tsjechen alle hoeken van het veld zien en Nederland staat veilig met 2-0 voor dankzij Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij. Tsjechië komt nog wel terug op 2-1, maar er is nog weinig aan de hand. Tot Advocaat de briljante Robben in de 28ste minuut besluit te wisselen voor Paul Bosvelt. Tsjechië komt terug en wint uiteindelijk met 2-3.

Heel Nederland reageert verbouwereerd en de wissel gaat bij velen de boeken in als 'slechtste wissel aller tijden'.

Slowakije, Brazilië en Uruguay worden op het WK in 2010 aan de kant gezet en dan is het onwaarschijnlijke moment daar: Nederland staat voor het eerst sinds 1978 in een WK-finale. Tegenstander is Spanje. Het is een wedstrijd met weinig kansen en na 61 minuten staat het dan ook nog 0-0.

Totdat Robben wordt aangespeeld en een gat vindt in de defensie van de Spanjaarden. Hij komt oog in oog met keeper Casillas te staan. De Spaanse keeper gaat naar de andere hoek en Robben kan de bal in het doel schuiven. Maar hij had niet gerekend op de grote teen van de keeper. De bal gaat naast en Nederland verliest de wedstrijd uiteindelijk met 1-0 door een doelpunt in de verlenging.

Vier jaar later komt de revanche. In de groepsfase van het WK in Brazilië moet Nederland opnieuw tegen Spanje. De kansen worden vooraf niet hoog ingeschat, maar Nederland komt verrassend goed voor de dag. 

Werkelijk indrukwekkend is de rush van Robben, die Sergio Ramos voorbij spurt en daarna de 5-1 binnen schuift. Hij bereikte een topsnelheid van 37 kilometer per uur. Nederland wordt uiteindelijk knap derde op het WK.

Na twaalf jaar wordt het weleens tijd om de Champions League te winnen, is in 2013 het sentiment in München als Bayern weer in de finale staat. Een jaar eerder ging de club in de finale nog onderuit tegen Chelsea. En ook Inter Milaan bleek enkele jaren eerder te sterk.

Tegenstander komt ook uit Duitsland, Borussia Dortmund. De stand is 1-1 als in de 89ste minuut Robben met een hakje wordt aangespeeld. Hij slalomt tussen de verdedigers door en zet de doelman op het verkeerde been. Heel München is door het dolle heen en Robben wordt uitgeroepen tot man of the match.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arjen Robben (35) stopt met voetballen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore