Draaiboek aanpassen

Hulpdiensten oefenden nooit voor 112-storing, kans werd 'minimaal' geacht

04 juli 2019 14:28 Aangepast: 04 juli 2019 14:32
Minister Grapperhaus praat de pers bij over de urenlange storing met het alarmnummer 112. Beeld © ANP

Omdat de kans minimaal werd geacht, hebben hulpdiensten nooit geoefend hoe ze moeten reageren als alarmnummer 112 door een storing onbereikbaar is.

Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Met het gelijktijdig uitvallen van het gewone telefoonnummer van de politie, 0900-8844, werd in het draaiboek zelfs helemaal geen rekening gehouden.

Draaiboek aanpassen

Het noodnummer was vorige week maandag urenlang uit de lucht door een storing bij KPN. "Het vierde en zwaarste scenario, waarbij het alarmnummer 112 onbereikbaar is, is niet geoefend", schrijft Grapperhaus aan de Kamer. "De politie geeft hiervoor als reden dat de kans dat dit scenario optreedt tot nu toe als minimaal werd beschouwd. Daarbij is altijd uitgegaan van de beschikbaarheid en fall-backvoorzieningen van de KPN-systemen."

Voor een gedeeltelijke storing is wel geoefend, meldt Grapperhaus. Hij laat het draaiboek nu aanpassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ook dode in Den Haag tijdens 112-storing

Te laat

Het lijkt erop dat de hulpdiensten door de 112-storing een aantal keren te laat waren om mensen in nood te helpen. De inspectiediensten die de storing en de gevolgen onderzoeken, buigen zich over in ieder geval een handvol incidenten.

De omgang van de hulpdiensten met de storing maakte een chaotische indruk op de Tweede Kamer. Die vroeg zich af of er voor zulke calamiteiten überhaupt was geoefend en of het draaiboek wel voldeed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Storing 112 onder de loep: 'Natuurlijk mag dit niet gebeuren. Maar het gebeurt wel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore