Stalking

Man krijgt tbs voor negen jaar stalken van minderjarig meisje

04 juli 2019 14:24 Aangepast: 04 juli 2019 15:59
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

De rechtbank in Assen heeft de 34-jarige L.P. uit Zwolle tbs met dwangverpleging opgelegd voor het jarenlang stalken van een minderjarig meisje. De man ontmoette het meisje toen ze negen jaar oud was en belaagde haar bijna negen jaar lang.

Het slachtoffer is nu 17 jaar. Zij was niet de enige die met de Zwollenaar te maken kreeg. De man viel ook zijn ex-vriendin, waarmee hij een dochter heeft, structureel lastig. De impact op haar leven was ontzettend groot, vertelde de ex-vriendin eerder aan RTL Nieuws. 

Doodsbedreigingen

Op het ene moment deed hij zijn best en stuurde hij lieve berichtjes, op het andere moment kreeg de ex-vriendin doodsbedreigingen en dreigde hij hun dochter te ontvoeren. Zo verscheen hij twee keer bij de school van hun dochter. Eén keer was de ex-vriendin er op tijd bij en kon ze haar dochter nog net uit de klas meenemen. Haar ex reed hen vervolgens klem met de auto. "Doodeng", zei zijn ex daarover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maud wordt al jaren gestalkt: 'Ik ben bang dat hij mij en mijn dochter iets aandoet'

P. lijdt aan schizofrenie en heeft een drankprobleem, oordeelt de rechtbank nu. Hij is daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dezelfde maatregel. Tot tevredenheid van de ex-vriendin die hier al op hoopte. "Dan weet ik dat hij voorlopig achter gesloten deuren zit en heb ik eindelijk een beetje rust", zei ze toen.

Belagen

P. ontmoette het slachtoffer en haar familie bijna negen jaar geleden op een camping bij Hardenberg. Het slachtoffer was toen negen jaar. Sinds die tijd beheerst P. hun leven. Hij stuurde brieven, belde, appte en zocht haar via social media en school op. P. is twee keer eerder veroordeeld en werd onder dwang opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook toen ging de man onverlet door met het belagen van het meisje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stalkers trekken zich vaak niets aan van gebiedsverbod'

De samenleving en de familie moeten tegen de man worden beschermd, vindt de rechter. P. werd begin dit jaar opnieuw aangehouden, omdat hij zich bij de woning van het meisje ophield. Vanuit de gevangenis stuurde hij het kind opnieuw een lange brief.

Behandeling vier jaar

Het meisje droeg een alarmknop waarmee zij direct in verbinding stond met de politie. De deskundigen adviseerden een opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar. De rechter vindt dat alleen een opname in een beveiligde tbs-kliniek voldoende waarborg biedt. De behandeling gaat maximaal vier jaar duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore