Dodelijke botsing met trein

Bestuurster stint Oss 'opgelucht en geëmotioneerd' na verklaringen getuigen

04 juli 2019 13:06 Aangepast: 04 juli 2019 13:47
De spoorwegovergang in Oss. Beeld © ANP

De bestuurster van de stint die werd aangereden door een trein in Oss en waarbij vier jonge kinderen om het leven kwamen, heeft er volgens getuigen alles aan gedaan om het ongeluk te voorkomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie haar laten weten, zegt haar advocaat. De vrouw is 'erg opgelucht en geëmotioneerd'.

De elektrische bakfiets werd op 20 september vorig jaar op een spoorwegovergang aangereden door een trein. Daarbij kwamen drie meisjes en een jongen (tussen de 4 en 6 jaar oud) om het leven en raakten een vijfde kind en de bestuurster, een begeleidster van een kinderdagverblijf, zwaargewond.

Acht getuigen

De advocaat van de bestuurster, Menno Buntsma, laat weten dat ze enkele dagen geleden zijn bijgepraat door de officieren van justitie.

"We hoorden dat acht getuigen het verhaal van mijn cliënte bevestigen: dat ze er alles aan heeft gedaan om de stint te stoppen. Ze reageerde erg geëmotioneerd en opgelucht toen ze dit hoorde. Je kan je voorstellen als je zoiets overkomt dat je jezelf veel verwijten maakt. Ook al heb je er alles aan gedaan om het te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar ongeval met stint op spoorwegovergang Oss duurt langer

Geprobeerd te remmen

De vrouw heeft volgens Buntsma 'natuurlijk geprobeerd te remmen en te sturen'.

"Ze heeft de weerstand van de slagboom opgezocht. Ze hoopte dat ze door daar tegenaan te botsen stil zou komen te staan. Dat is niet gebeurd. En toen de stint eenmaal op het spoor stond, is ze erbij gebleven. Ze wilde de kinderen redden. Ze wilde ze niet alleen laten. Ik zou misschien zijn weggesprongen. Zij niet."

Volgens de advocaat gaat het naar omstandigheden redelijk met de vrouw. "Ze is nog aan het revalideren. En psychisch is ze ook nog onder behandeling."

Oorzaak nog steeds onbekend

Het is nog niet helemaal zeker dat de vrouw niet wordt vervolgd, zegt de advocaat. "Ik denk dat dat in oktober besloten wordt. Maar zoals het er nu naar uitziet lijkt het me dat de zaak tegen mijn cliënte geseponeerd wordt."

Vandaag werd ook bekend dat na negen maanden onderzoek de oorzaak van het ongeval met de stint nog steeds onduidelijk is. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over de vervolging van Edwin Renzen, de bedenker van de stint.

Reactie kinderdagverblijf: 'We hebben nooit aan haar getwijfeld'

Manager Manon de Laat van het kinderdagverblijf van de bestuurster laat aan RTL Nieuws weten blij te zijn met de getuigenverklaringen. "We hebben nooit aan haar getwijfeld, maar je moet toch wachten wat justitie ervan zegt. We zijn superblij. Er is een last van haar en onze schouders gevallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De wonderbaarlijke wederopstanding van de stint: vijf vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore