Levenslang cel in

Tranen na uitspraak Holleeder: 'Ik heb dit jaren gevolgd en nu is het klaar'

04 juli 2019 13:18 Aangepast: 04 juli 2019 13:49
Politie en belangstellenden bij de Bunker in Amsterdam Osdorp. Beeld © ANP

In de Amsterdamse rechtbank, 10 kilometer van de bunker vandaan waar Holleeder vandaag zat, keek veertig man publiek op een scherm mee met de uitspraak. "Ik ben dit een beetje aan Holleeder verplicht."

Waarom zou je, uit een uithoek van Nederland, naar Amsterdam afreizen om de uitspraak in het Holleeder-proces op een beeldscherm te kunnen volgen? Terwijl dat – eerlijk is eerlijk – ook thuis kan?

'Historische dag'

Het antwoord vind je bij de tientallen mensen die vanochtend in de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg stonden te wachten tot de zaal open zou gaan. Volgens hen is het vandaag een 'historische dag'. Eentje die de geschiedenisboeken in gaat. "Het is erop of eronder, zowel voor Holleeder als voor het OM", zegt rechtenstudent Martijn (22). "Heel Nederland kijkt mee." 

Zo ook Guus Veltman (23). Ze komt uit het Friese Dokkum, stond vanochtend om 5 uur op omdat ze niets wilde missen van vandaag. Vraag haar hoe vaak ze al bij een Holleeder-zitting is geweest, en ze kijkt bedenkelijk. "Ik ben de tel kwijtgeraakt", vertelt ze. "Ik volg deze zaak al drie jaar."

Rechtenstudenten Martijn en Hannes volgen de zaak Holleeder vanuit hun interesse voor de rechtspraak. Rechtenstudenten Martijn en Hannes volgen de zaak Holleeder vanuit hun interesse voor de rechtspraak.

Bunker was te vol

In de bunker, waar Holleeder vanochtend zat, was publiek niet welkom: de bunker was tot de nok toe gevuld met journalisten, nabestaanden en andere direct betrokkenen. "Je kan de livestream ook thuis volgen, via mediasites, maar ik wilde de sfeer voelen", zegt Guus.

Ze is wel een paar keer in de bunker geweest en vond Holleeder er toen uitzien als een heel vriendelijke man. Iemand met wie je in de kroeg zou kunnen zitten. Een goed gesprek mee kan voeren.

'Veelbelovende jongen'

"Dat was hij ook", vertelt Loes, 70. Ze kent Holleeder naar eigen zeggen via vrienden toen hij in de Jordaan woonde. Hij was een jaar of 20. "Een leuke, sprankelende jongen", zegt Loes glimlachend. "Veelbelovend ook. Omdat ik hem heb gekend, voel ik me een beetje verplicht hier te zijn."

Hij wilde volgens Loes meer 'dan de gemiddelde Jordanees'. "Misschien is die ambitie, in combinatie met zijn opvliegende karakter, wel zijn ondergang geworden." Ze haalt haar schouders op. "Wie zal het zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holleeder in hoger beroep om levenslange celstraf voor moorden

Dichte deur

Hoe dichter de tijd naar 10.00 uur kruipt, hoe meer mensen zich naar de nog dichte deur bewegen. Als een bewaker die om 10 uur open zwaait, dromt het publiek naar binnen. "Het uur van de waarheid", fluistert een meisje. 

In dat uur van de waarheid, blijft het rustig in de zaal. Doodstil zelfs. Buiten is het warm, binnen doet de airco goed zijn best. Sommigen schrijven mee met wat de rechter zegt. Een jongen vinkt op zijn telefoon de namen van de geliquideerden af, rechtenstudent Martijn telt ze op zijn vinger.

Iets na elven klinkt het vonnis. Levenslang. Het publiek knikt, zo van: dat hadden we al gedacht.

Schandalig

Dan klinkt er – opvallend – applaus en gejuich vanuit de bunker. Als Holleeder daarop reageert door om te draaien, lacht het publiek hier, in dit zaaltje in de rechtbank. "Goeie actie wel", fluistert iemand.

"Schandalig, dat applaus", zegt Guus erover, als ze het zaaltje uitloopt. "Ieder mens verdient respect. Ook als je een straf krijgt." Ze heeft rode wangen van inspanning. En, heel eerlijk: er was een kleine traan in haar ooghoek zichtbaar. "Dat had ik niet verwacht. Ik huil niet om de straf hoor, maar gewoon: ik heb dit jaren gevolgd en nu is het klaar."

Mysterie

Loes knikt. Het deed haar meer dan ze had verwacht. "Het was gek om hem te zien. Hij leek in niets meer op die jongen van 22. Kun je zien wat de tijd met een mens doet. Wat zou er nu in hem omgaan? Hij blijft een mysterie."

Een mysterie dat levenslang de gevangenis in moet. Een beetje gek is het wel, vindt Guus, dat het nu over is. "Hij gaat nog in hoger beroep, maar voor nu is het klaar. Dat voelt voor mij een beetje leeg."

Alsof, zo maakt Guus de vergelijking, een lange, spannende Netflix-serie voorbij is. Wat dan volgt, is een zwart gat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore