Ga naar de inhoud
'Gewetenloos'

Holleeder in hoger beroep om levenslange celstraf voor moorden

Willem Holleeder is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan alle moordaanslagen die hem ten laste zijn gelegd. Holleeder gaat in hoger beroep tegen de straf.

Gewetenloos

De rechtbank noemt hem 'gewetenloos'. Het gaat om de moord op Cor van Hout, Willem Endstra, Kees Houtman, Thomas van der Bijl en John Mieremet en doodslag op Robert ter Haak. 

VOLG HIER ONS LIVEBLOG OVER DE ZAAK

Criminele organisatie

Ook acht de rechter bewezen dat de 61-jarige Holleeder samen met collega-criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis aan de top van een criminele organisatie stond. De bende had het uit de weg ruimen van mensen tot doel.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Gejuich en ijselijke gil na uitspraak zaak-Holleeder

02:11
De rechter heeft Willem Holleeder zojuist levenslang opgelegd. Er volgde een applaus in de rechtszaal. Bekijk hier de belangrijkste momenten van de zitting.

'Geldzucht, machtslust en gewelddadigheden'

Volgens de rechtbank doemt uit het enorme onderzoek rond de zaak het beeld op van een man met wie het 'van kwaad tot erger' ging. "U was een crimineel die omging met andere criminelen en leefde in een criminele wereld. Uw leven werd bepaald door geldzucht, machtslust en gewelddadigheden."

Volgens de rechtbank kon Holleeder, in voorarrest sinds december 2014, lang buiten schot blijven omdat hij als opdrachtgever voor moorden afstand hield tot de uitvoerders en 'angst zaaide en misinformatie verspreidde'.

De rechtbank noemde het verder 'verontrustend' hoe Holleeder 'met excessief geweld' zaken naar zijn hand kon zetten en zo kon doordringen tot de bovenwereld.

  • In totaal is Holleeder schuldig bevonden aan het opdracht geven voor zes moordaanslagen tussen begin 2002 en voorjaar 2006.
  • Daarbij kwamen Cor van Hout (2003), vastgoedbaas Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006) om het leven.
  • Mieremet overleefde begin 2002 een moordaanslag.
  • Bij de liquidatie van Cor van Hout kwam ook diens vriend Robert ter Haak om het leven.
  • Bij de moord op Endstra raakte een van diens zakenrelaties gewond.
     

In de zaak moest het bewijs volledig komen van getuigenverklaringen. De rechtbank noemde in dit verband de inbreng van de beide kroongetuigen Peter la S. en Fred R. betrouwbaar, net als die van Holleeders zussen Astrid en Sonja en zijn vroegere vriendin Sandra den Hartog.

Volgens de rechtbank is nergens gebleken dat Astrid 'de verklaringen in elkaar heeft gezet', zoals haar broer steeds heeft beweerd. "Volgens u liegen uw zussen als ze zeggen dat het leven met u een en al ellende is geweest", zei de rechter. "Volgens ons niet. Uit alles blijkt dat uw zussen door uw criminele leven jarenlang in grote angst leefden. U bepaalde alles."

Veroordeeld
Lees meer
Veroordeeld tot levenslang: 'Het kan heel uitzichtloos zijn'

Altijd ontkend

Holleeder heeft altijd ontkend dat hij iets met de moorden te maken had. Daarom gaat hij ook in hoger beroep, bevestigde zijn advocaat een klein halfuur na de uitspraak. De raadsman heeft altijd gezegd dat hij alleen maar genoegen zou nemen met vrijspraak.

Holleeder zit sinds december 2014 vast in verband met de reeks liquidaties.