Gemiddeld 808,69

Klagen bij Huurcommissie over servicekosten vaak rendabel

04 juli 2019 10:45 Aangepast: 04 juli 2019 10:53
Beeld © ANP

Naar de Huurcommissie stappen omdat je de servicekosten te hoog vindt loont. Zo’n driekwart van de huurders die dit deed, werd in het gelijk gesteld.

Dat leverde hen gemiddeld 808,69 euro op, blijkt uit onderzoek van de Woonbond naar de uitspraken die de Huurcommissie het afgelopen jaar heeft gepubliceerd. 

Winst maken mag niet

Huurders moeten elk jaar uiterlijk 30 juni een afrekening van de servicekosten ontvangen van het voorgaande kalenderjaar.

Verhuurders mogen voor servicekosten (zoals elektriciteit, gas of schoonmaakkosten van gezamenlijke ruimtes) alleen de werkelijke kosten in rekening brengen. Ze mogen er geen winst op maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe boetes, hogere huur: dit verandert er per 1 juli 2019

Alleen huurder sociale huurwoning

"Het blijkt wel dat dit vaak fout gaat, als je kijkt naar de uitspraken", zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen. Als huurder en verhuurder het niet eens worden over de afrekening, kunnen ze naar de Huurcommissie. Het hoogste verschil in het onderzoek was maar liefst 4008,71 euro.

Overigens kunnen alleen huurders van een sociale huurwoning bij de Huurcommissie terecht als het gaat om een conflict over servicekosten. Huurders in de vrije sector zijn hiervoor aangewezen op de kantonrechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wet moet huurwoning betaalbaarder maken voor lage middeninkomens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore