Vier kinderen verongelukt

Onderzoek naar ongeval met stint op spoorwegovergang Oss duurt langer

04 juli 2019 10:53
Beeld © ANP

Na negen maanden onderzoek is de oorzaak van het ongeval met de stint nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over de vervolging van Edwin Renzen, de bedenker van de stint.

Het ongeluk gebeurde vorig jaar september. Een begeleidster van een kinderdagverblijf was met de kinderen onderweg toen het voertuig bij de spoorwegovergang werd geraakt door een trein. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven en raakten een kind en de bestuurster van het voertuig zwaargewond.

De bestuurster van de stint heeft verklaard dat zij de stint wilde stoppen voor de spoorwegovergang, maar dat dit niet lukte. Getuigen bevestigen dit beeld. 

Eventuele vervolging

Omdat het onderzoek naar de toedracht nog loopt, kan het OM niet beslissen of ze ondernemer Renzen gaan vervolgen. "Wij willen daar een zorgvuldige afweging in maken. Wij hopen hierover voor het einde van het jaar meer duidelijkheid te hebben", zegt persofficier Janine Kramer van het OM. 

Ook wordt gekeken naar de rol van het kinderdagverblijf bij het ongeval in Oss. Het gaat volgens het OM om een arbeidsongeluk. De Inspectie SZW en het OM willen onder meer weten of het bedrijf de arbeidsregels heeft overtreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier kinderen overleden bij botsing bakfiets en trein in Oss, twee zwaargewonden

Voor het onderzoek is onder meer gesproken met getuigen en de bestuurster van de stint. Ook zijn camerabeelden uit de omgeving van het spoor bekeken, net als dashcambeelden van de trein. Ook nam het OM de administratie van het bedrijf achter de stint in beslag. 

Nieuwe stint 

Daags na het ongeluk met de stint besloot minister Cora van Nieuwenhuizen het voertuig van de weg te halen. Onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en TNO brachten fouten aan het ontwerp van de stint aan het licht. Het voertuig moest worden aangepast voordat het weer de weg op mag. De nieuwe versie wordt nu gekeurd door de RDW.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore