Droogte

Volop zomer, maar rillen in Oost-Nederland: nachtvorstrecord 

04 juli 2019 08:47 Aangepast: 04 juli 2019 08:49

Vannacht zakte de temperatuur in het oosten van het land naar min 1,6 graden. Dat is een nachtvorstrecord, meldt Buienradar.

Nog nooit is in juli het kwik aan de grond op 10 centimeter hoogte zo laag geweest. De lage temperatuur wordt mede veroorzaakt door het droge weer in het oosten. Overdag warmt droge grond snel op en kunnen temperaturen hoger uitkomen dan op vochtigere gronden. 

Zandgronden

's Nachts werkt het omgekeerd: een gebrek aan vocht zorgt ervoor dat het extra goed kan afkoelen. Daarnaast heeft het oosten van het land zandgronden. Die kunnen sowieso minder goed vocht vasthouden, waardoor het afkoelings- en opwarmingsproces extra snel gaat.

Zonnige start

Het wordt overigens een prima dagje vandaag. Na een zonnige start neemt later vanuit het noorden de (sluier)bewolking wat toe, meldt Buienradar.

Daarnaast ontstaan een paar stapelwolken. Het blijft overal droog en de temperatuur komt uit op 19 graden op de Wadden tot een graad of 24 in Limburg. Er staat niet al te veel wind.

Met dit apparaat redden boeren hun land van de droogte

Om ervoor te zorgen dat de grond nu zoveel mogelijk water opslaat, worden zogeheten duikerafsluiters geplaatst. Daarmee worden drainages dichtgezet, zodat regenwater niet wegstroomt naar beken en rivieren.

Zaterdag regen

Morgen wordt het nog een graadje warmer en het blijft droog met soms wat zon. Zaterdag valt er weer wat regen en op zondag doet de temperatuur een stapje terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore