Uitspraak rechter

Holleeder hoort vandaag zijn straf: krijgt hij levenslang?

04 juli 2019 06:34 Aangepast: 04 juli 2019 08:59
Willem Holleeder tijdens een van de zittingsdagen. Beeld © ANP

Zit hij de rest van zijn leven achter de tralies? Of zal hij nog op zijn scooter door de Jordaan kunnen rijden? Vandaag hoort 's lands beroemdste crimineel Willem Holleeder van de rechtbank in Amsterdam welke straf hij zal krijgen. "Het is hoe dan ook een mijlpaal."

De zaak-Holleeder laat zich met geen andere vergelijken. Er zit van alles in: het plannen van kille moorden, hoog oplopende familieruzies en uiteindelijk verraad door zijn zussen.

RTL Nieuws-verslaggever Rik Konijnenbelt volgde het op de voet. "Er is geen crimineel in Nederland van wie we meer weten dan Holleeder. Alle vuile was is op straat komen te liggen. Het is een lange, maar enerverende zaak die een gedetailleerd inkijkje geeft in hoe de onderwereld werkte."

Vijf moorden

Holleeder heeft volgens het Openbaar Ministerie opdracht gegeven voor vijf moorden: die op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004) Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout werd ook Robert ter Haak dodelijk geraakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM eist levenslang tegen Willem Holleeder

Voor het OM is het duidelijk: Holleeder moet en zal levenslang krijgen. Maar zelf ontkent Holleeder elke betrokkenheid, zijn advocaten hebben gepleit voor vrijspraak. Konijnenbelt: "Wat de uitspraak van de rechter ook zal zijn, óf Holleeder is ontevreden, óf het OM. De kans dat één van hen in hoger beroep gaat, is dan ook groot."

Zwaarste verdenking

Ook al is de uitspraak waarschijnlijk niet definitief, het is toch een mijlpaal, zegt Konijnenbelt. "Holleeder heeft vastgezeten voor de ontvoering van Freddy Heineken, voor afpersing en bedreiging. Maar hij is nooit veroordeeld geweest voor moord. Het is de zwaarste verdenking mogelijk. Maar voor het OM was het niet makkelijk. Er is weinig hard bewijs."

De kans dat Holleeder daadwerkelijk levenslang krijgt, kan Konijnenbelt moeilijk inschatten. "De zaken over Thomas van der Bijl en Kees Houtman lijken het sterkst, bij de andere zaken ligt het moeilijker. Endstra, Van Hout en Mieremet hadden meer vijanden dan alleen Holleeder. Er is nooit DNA gevonden, nooit vingerafdrukken. De zaak leunt op het stapelen van verklaringen van de vele getuigen."

Indrukwekkend

De cijfers zijn dan ook indrukwekkend. Er waren meer dan zestig zittingsdagen. Het dossier beslaat zo'n duizend ordners met een half miljoen pagina's. Er zijn ongeveer 300 getuigen gehoord, 40 rechercheurs werkten aan de zaak. En allemaal draait het om een man: de 61-jarige Willem Holleeder die in 2014 werd opgepakt en sindsdien niet meer vrij is gekomen.

Hier kun je de uitspraak in de Holleeder-zaak volgen:

Rond 10.00 uur begint de rechter aan het voorlezen van het vonnis. 

Dat is live te zien op RTL Z, op onze Facebookpagina, op Instagram, YouTube, op onze app en op de website.

Op app en website is een liveblog te volgen met updates vanuit de rechtszaal van verslaggever Rik Konijnenbelt. 

Na de uitspraak van de rechter zal Konijnenbelt in een livestream op Instagram ook vragen van lezers beantwoorden. Heb je al een vraag? Mail naar oproep@rtl.nl.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf opvallendste zaken uit het proces tegen Willem Holleeder

Holleeder is tot de verbeelding gaan spreken, weet ook het Openbaar Ministerie. De afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor de man die op een gegeven moment zelfs knuffelcrimineel werd genoemd. In 2012 kwam hij vervroegd vrij na een veroordeling voor afpersing. Hij heeft volgens het OM in die tijd hard gewerkt om zijn imago op te vijzelen.

Bezienswaardigheid

Zo werd hij een bezienswaardigheid. Meerdere BN'ers gingen met hem op de foto, zoals Lange Frans, Britt Dekker en Najib Amhali. Hij kreeg een column in Nieuwe Revu en werd ook uitgenodigd voor een lang interview bij College Tour. "Hij profileerde zichzelf als joviale vent, iemand met wie het goed en gezellig toeven was", vindt het OM. Maar de verdachte is naar het oordeel van het OM niets meer dan 'een ontvoerder, afperser en moordenaar'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holleeder in laatste woord rechtszaak: 'Astrid heeft alles bij elkaar gelogen'

Na zijn aanhouding in 2014 volgden meer dan tien pro-formazittingen en in de tussentijd werd hij ook veroordeeld voor het bedreigen van Peter R. de Vries. Begin 2018 begon de inhoudelijke behandeling van de mega-zaak echt, in de zwaar beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. En die trok enorm veel belangstelling. Bij de eerste zittingen moest een extra ruimte worden gecreëerd zodat al het publiek het kon volgen.

Knetteren

Ook bij de tientallen andere zittingsdagen kwam steevast publiek, soms meer, soms minder. "Toen de zussen aan het woord kwamen, werd het weer drukker", zegt Konijnenbelt. Dat waren de spannendste momenten, waarop het behoorlijk kon knetteren. Holleeder noemde zijn zus Astrid een parasiet en een fantast. Astrid noemde haar broer 'een vieze hond'.

Ook vandaag zal een extra ruimte worden ingericht voor de vele bezoekers die worden verwacht. Wat voor reactie ze te zien krijgen van Holleeder als hij zijn straf hoort, is moeilijk in te schatten. Konijnenbelt verwacht niet dat hij uit zijn slof zal schieten. "Hooguit zal hij een knikje geven. Hij weet namelijk ook: er komt een hoger beroep."

In een minuut: zo werkt een levenslange gevangenisstraf in Nederland

Rechter Jan Moors legt uit of je nog vrij kan komen met een levenslange gevangenisstraf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore