Ga naar de inhoud
Levenslang gestraft

Seriemoordenaar Willem van Eijk ('Beest van Harkstede') overleden in gevangenis

Willem van Eijk

Seriemoordenaar Willem van Eijk, ook wel bekend als het 'Beest van Harkstede', is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. De man zat levenslang vast in de gevangenis van Vught na de moord op vijf vrouwen.

Van Eijk overleed op 19 juni in de Penitentiaire Inrichting in Vught. Het is onduidelijk hoe hij is overleden. "Het was een vreselijke moordenaar, een verschrikkelijke man", vertelt schrijver Sytze van der Zee aan RTL Nieuws. Hij bezocht Van Eijk zeker dertig keer in de gevangenis.

Gewurgd, verkracht en opengesneden

De man uit Harkstede werd 44 jaar geleden voor het eerst veroordeeld voor twee moorden. In 1971 en in 1974 vermoordde hij Cora Mantel (15) en Aaltje van der Plaat (44) op gruwelijke wijze. Cora werd naakt gevonden in een greppel, ze bleek gewurgd en verkracht. Ook Aaltje werd naakt gevonden, zij was zwaar verminkt. Haar buik lag open, haar borst was afgesneden en ze had zeker 27 diepe snij- en steekwonden. 

Van Eijk bekende uiteindelijk de twee moorden te hebben gepleegd en kreeg 18 jaar cel en tbs opgelegd. Hij verbleef vervolgens een lange periode in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar hij een relatie kreeg met penvriendin Adri. In 1990 werd hij vrijgelaten, mede vanwege die relatie die hem 'goed zou doen'.

Maar drie jaar na zijn vrijlating ging het weer helemaal fout. In 1993 vermoordde hij Michelle Fatol (23), in 1994 volgde Annelies Reinders (31) en in 2001 werd ook Sasja Schenker (34) door Van Eijk om het leven gebracht. Alle drie de vrouwen werkten in de prostitutie. 

Kleren prostituee bij huis Van Eijk

De kleren van Schenker werden vlakbij het huis van Van Eijk gevonden, waardoor hij kon worden opgepakt. Al snel bekende hij ook deze vrouwen te hebben gedood. Door het gerechtshof in Leeuwarden werd hij in 2003 veroordeeld, Hij kreeg op 62-jarige leeftijd te horen dat hij levenslang de gevangenis in moest.

Twee
Lees ook:
Twee moorden of meer: wat maakt iemand een seriemoordenaar?

Spijt had Van Eijk niet van zijn daden, vertelt schrijver Sytze van der Zee. "Hij had in zijn cel alle proces-verbalen liggen. Van Eijk was een seriemoordenaar, dat zijn seksuele sadisten. Ze genieten van wat ze hebben aangericht." 

'Durfde cel niet meer uit'

Voor het boek 'Anatomie van een seriemoordenaar' ging Van der Zee vaak bij de moordenaar langs. "Het ging steeds slechter met hem, want in de gevangenis zat ook iedereen hem op zijn ziel. Hij stond daar onderaan in de rangorde en werd meerdere keren aangevallen, tot hij op een gegeven moment zijn cel niet meer uit durfde."