Ga naar de inhoud
Extra barrière

'Warmtepompen worden te duur door nieuwe en strenge geluidsnormen'

Een installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel. Beeld © ANP

Warmtepompen worden te duur door de nieuwe geluidsnormen. Brancheverenigingen waarschuwen in AD dat de regels die vanaf juli 2020 gaan gelden, te streng zijn.

Vandaag praat de Tweede Kamer over de plannen die buren moeten beschermen tegen het lawaai van de pompen. Volgens de nieuwe regels mag op de erfgrens nog maar 40 decibel te horen zijn. Dat komt overeen met bijvoorbeeld een huiskamer of een stil klaslokaal.
 

Waterplanten
Lees ook:
Waterplanten en warmtewisselaars: 'klimaatondernemers' zien gouden toekomst

Klimaatambities in gevaar

Volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), brengt het plan de klimaatambities van het kabinet in gevaar. "De nieuwe norm betekent voor veel consumenten een enorme extra barrière om een warmtepomp aan te schaffen", zegt Agterberg bij AD.

Samen met samen met vier andere brancheverenigingen heeft DHPA een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet presenteert klimaatakkoord: dit is wat we ervan gaan merken

'Stiller, kleiner en efficiënter'

Diederik Samsom was betrokken bij het opstellen van het klimaatakkoord en hij waarschuwt volgens Vakblad Warmtepompen dat de pompen 'stiller, kleiner en efficiënter' moeten worden. Tijdens Het Koudemiddelen Congres van vorige maand zei hij Samsom dat de huidige generatie van warmtepompen het in Nederland 'niet gaat redden' omdat het 'lui omgekeerde airconditioners' zijn.