Hoger beroep

OM eist opnieuw 5000 euro boete tegen Geert Wilders vanwege 'minder-Marokkanen'-uitspraak

03 juli 2019 12:09 Aangepast: 03 juli 2019 12:24
Geert Wilders en zijn advocaten in de rechtbank. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 5000 euro boete tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn 'minder-Marokkanen’-uitspraak. In de rechtszaak had het OM eerder ook al een geldboete van 5000 euro geëist. Hij werd toen wel veroordeeld maar kreeg geen straf.

De rechtbank achtte de PVV-voorman destijds wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op. Zowel Wilders als het OM gingen in hoger beroep.

De politicus wordt vervolgd omdat hij in 2014 zijn aanhangers liet roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden en dat hij dat zou gaan regelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geert Wilders wil uitstel van hoger beroep 'minder Marokkanen'-uitspraak

Reactie in september

Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft in totaal twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. Het requisitoir van het OM begon dinsdag en gaat vandaag verder.

In september krijgt de advocaat van Wilders de kans om te reageren op de strafeis. De uitspraak staat gepland op 11 oktober. Het hoger beroep liep al vertraging op doordat het hof vorig jaar succesvol werd gewraakt door de advocaat van Wilders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wilders wil einde aan proces, maar Hof beslist anders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore