Bestorming en blauwe plekken

Zwembaden pakken raddraaiers aan na rumoerig weekend

02 juli 2019 16:54
Het buitenbad van zwembad De Fakkel in Ridderkerk (archieffoto). Beeld © ANP

Jongeren die de hekken bestormen, kleine kinderen die huilend door hun ouders worden afgevoerd, ligweides die het toneel zijn van vechtpartijen in plaats van zonnende mensen: het was dit weekend bar en boos bij sommige buitenzwembaden in Nederland. Op veel plekken zijn maatregelen genomen om raddraaiers te weren.

Onder andere in Wateringen, Amersfoort, Koewacht en Ridderkerk was het raak. Op sommige plekken liep het zo uit de hand dat de politie eraan te pas moest komen.

Ligweide bestormd

Melissa Cardoso, moeder van een 4-jarig zoontje, zag het in zwembad De Fakkel in Ridderkerk misgaan. Ze vertelt: "Er waren allemaal opstootjes bij het eettentje en ook erbuiten. Allemaal jongeren die met elkaar aan het vechten waren." 

Zwembaddirecteur Angela Snel bevestigt de gebeurtenissen. "Zaterdagmiddag bestormden honderd jongeren de hekken. Ze wilden vanaf de parkeerplaats naar de ligweides waar veel kleine kinderen en gezinnen waren. Er zijn geen gewonden gevallen, maar mensen liepen wel blauwe plekken op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Escalatie zwembadfeest was niet te voorkomen'

Dat kan zo niet langer, zegt Snel. "We zijn bezig met een regionale aanpak zodat we informatie van raddraaiers kunnen delen en dat ze dus niet van zwembad naar zwembad kunnen hoppen." 

Bodycams

Ook andere zwembaden nemen maatregelen om incidenten in de zwembaden tegen te gaan. Zo is er in het Zeeuwse Koewacht besloten de badmeesters en -juffen uit te rusten met bodycams. Bovendien moeten bezoekers zich verplicht identificeren als ze willen komen zwemmen en een registratieformulier invullen.

In Wateringen is deze week een gesprek tussen politie, de gemeente en het zwembad om te kijken hoe problemen daar in de toekomst voorkomen kunnen worden.

'Te laat'

Dat is aan de late kant, vindt André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten. Volgens hem worden buitenzwembaden te veel overgelaten aan vrijwilligers, terwijl er soms wel 1500 bezoekers zijn.

De Jeu zou graag zien dat er op voorhand beter nagedacht wordt. "Het helpt als je van tevoren als zwembad duidelijk maakt wat de regels zijn, dus als mensen het zwembad binnenkomen. Daarnaast helpt het als je een protocol hebt voor als het fout gaat. Je moet niet achteraf bedenken wat je moet doen, als het al mis is gegaan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gezin in zwembad Duitsland bedreigd door 400 jongeren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore