Kapsalon en fitnessruimte

Verbouwing Huis ten Bosch eindelijk klaar: de zwammen hingen aan het plafond

03 juli 2019 12:17 Aangepast: 03 juli 2019 13:18
De verbouwing van Paleis Huis ten Bosch is afgerond. Beeld © RVD - Freek van den Bergh

Uit het plafond groeiden zwammen en schimmels, muren waren gescheurd en de daken broos. Na vier jaar verbouwen is Huis ten Bosch eindelijk klaar. De kosten? Minimaal 63,1 miljoen euro, wat meer dan begroot. En de koning heeft nog steeds geen zonnepanelen.

Journalisten kregen vandaag een eerste rondleiding. De tuin heeft een restyling gehad, het hele dak is vernieuwd en geïsoleerd, er is een kapsalon, fitnessruimte en naar verluid ook een spa. 

In 2015 ging de eerste schop de grond in. Huis ten Bosch, waar koning Willem-Alexander en zijn gezin wonen, zou voor 35 miljoen euro worden verbouwd. Maar zwammen en schimmels groeiden door vochtproblemen uit houten balken. Bladgoud was afgebladderd, muren gescheurd. Daken en gevels moesten niet gedeeltelijk, maar helemaal worden hersteld. De bordes-trap is compleet vervangen en houtrot bestreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbouwing paleis Huis ten Bosch valt wéér duurder uit

'Een bijzondere plek'

"Huis ten Bosch is een bijzondere plek, van oorsprong heette het 'Sael van Oranje'", vertelt Sander Paulus, Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws. "Amalia van Solms liet het in 1645 voor haar man Frederik Hendrik bouwen. Hij speelde een belangrijke rol in de opstand tegen Spanje. Frederik en Amalia waren officieel prins en prinses, maar wilden koninklijke allure zodat ze op het hoogst adellijke toneel mee konden doen."

In 1815 maakte koning Willem 1 van Huis ten Bosch zijn woonhuis. Sindsdien woonden bijna alle monarchen er. "Huis ten Bosch is de plek waar de koning woont. Prinses Beatrix heeft er gewoond met haar gezin en sinds januari woont koning Willem-Alexander er met zijn gezin."

Achterstallig onderhoud

Het paleis was er slechter aan toe dan eerder werd gedacht. De kosten liepen door het achterstallig onderhoud al snel op. Dat de kosten richting de 60 miljoen gingen, kwam doordat het kabinet ook andere delen van het paleis had aangepakt.

In een kamerbrief uit 2017 bleek dat de renovatie in totaal 63,1 miljoen euro zou kosten. Of die kosten de afgelopen twee jaar nog zijn opgelopen, kan Renée Wesdorp van de Rijksvoorlichtingsdienst niet zeggen. "Over het totaal aantal kosten komt later dit jaar een financiële afwikkeling."

Foto's van voor de verbouwing. Het artikel gaat verder onder de foto's.

Het dakhout in de Oranjezaal was aangetast. Het dakhout in de Oranjezaal was aangetast.
De scheuren in het plafond van de witte eetzaal werden uitgekrabd en afgevuld. De scheuren in het plafond van de witte eetzaal werden uitgekrabd en afgevuld.
Ook de dekstenen van de schoorsteen waren kapot. Ook de dekstenen van de schoorsteen waren kapot.

Duurzaamheid

Koning Willem-Alexander gaf zelf aan graag zonnepanelen te willen op Huis ten Bosch, maar de wet hield dat tegen. Je mag namelijk geen wijzigingen aanbrengen aan het uiterlijk van rijksmonumenten.

Koningin Beatrix had zich in april 2011 bij een bezoek aan de zonnepanelenfabriek Solarwatt in Dresden al eens beklaagd over de bureaucratische hindernissen voor plaatsing van zonnepanelen. Toen was dat voor de kas van Huis ten Bosch.

Geen zonnepanelen

"Er is tijdens de verbouwing zeker rekening gehouden met duurzaamheid", vertelt Simone Klein Haneveld, woordvoerder bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er zijn energiezuinige installaties en er is volledig dubbelglas."

Maar er liggen geen zonnepanelen op het dak. "Er wordt momenteel wel onderzocht of het alsnog zou kunnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore