Uitspraak

De vijf opvallendste zaken uit het proces tegen Willem Holleeder

03 juli 2019 21:36 Aangepast: 04 juli 2019 11:16
Beeld © ANP

Willem Holleeder is veroordeeld tot een levenslange celstraf. Verslaggever Rik Konijnenbelt volgde de zaak. Hij zet de vijf opvallendste momenten uit de rechtszaak op een rij.

De omvang van de strafzaak

Wat meteen opvalt aan de zaak is de omvang. Jarenlang is aan deze zaak gewerkt. Samengevat in dit rijtje:

  • het dossier telt 1.000 ordners en omvat zo'n 500.000 pagina’s
  • er zijn bijna 300 getuigen gehoord
  • 40 rechercheurs hebben aan de zaak gewerkt
  • sinds de start van het proces in februari waren er meer dan 50 zittingsdagen
  • er is één verdachte

De zussen: Astrid en Sonja Holleeder

Spektakel wordt het als de zussen Astrid en Sonja het in de rechtszaal tijdens hun verhoren aan de stok krijgen met broer Willem. Zo haalt Sonja uit naar Willem, die haar man Cor van Hout zou hebben laten vermoorden: "Ik heb gevoel, jij hebt geen empathie. Je bent een moordenaar. En ik ben niet goed? Slaap lekker, Willem."

Astrid: "Ik vind dat ik mijn broer het leven mag ontnemen, net als mijn moeder dat mag doen omdat ze een slecht product op de wereld heeft gezet."

Dit is waarom de zaak-Holleeder zo lang duurt

Verslaggever Rik Konijnenbelt legt uit waarom de zaak tegen Willem Holleeder zoveel tijd in beslag neemt.

De verdachte: Willem Holleeder

De bekendste crimineel van ons land heeft zijn hele proces bijgewoond. Het valt op dat hij het dossier goed kent en de hele tijd let op wat gezegd wordt in de zaal. De verklaringen van zijn zussen en anderen wuift hij weg, al is hij zichtbaar nerveus als zij het woord krijgen in de rechtszaal. Als de zussen en/of Peter R. de Vries niet in de zaal zijn, voelt Holleeder zich een stuk beter op zijn gemak.

De bewijslast

In deze zaak lijkt de bewijslast moeizaam. Er is namelijk geen direct bewijs voor de betrokkenheid van Holleeder bij de vijf liquidaties. Op geen enkele moordplek zijn vingerafdrukken of DNA-materiaal gevonden. Dat maakt de zaak een stuk lastiger voor het Openbaar Ministerie, dat vooral leunt op verklaringen van getuigen. Er zijn veel mensen die Holleeder ervan beschuldigen achter de moorden te zitten.

Het einde van een tijdperk

Met dit proces wordt een tijdperk afgesloten. De penoze van weleer, die vooral geld verdiende door de handel in hasj en afpersing, is van de troon gestoten – al een tijd geleden. Mensen als Holleeder, Soerel, Hillis, Klepper, Mieremet zitten vast of zijn vermoord. Nu draait het in de Nederlandse onderwereld om cocaïne en synthetische drugs als xtc en amfetamine en is het geweld geëxplodeerd.

RTL Nieuws is morgen bij de uitspraak tegen Willem Holleeder en doet er rechtstreeks verslag van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Holleeder in laatste woord rechtszaak: 'Astrid heeft alles bij elkaar gelogen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore