Meer contact nodig

Kankerpatiënt wil meer steun van huisarts en verpleegkundige

02 juli 2019 09:02 Aangepast: 02 juli 2019 09:04

Er is nog veel te winnen in de verhouding tussen kankerpatiënten en hun huisarts. De meeste kankerpatiënten willen meer steun van hun huisarts, onder meer bij het maken van keuzes over hun behandeling.

Dat blijkt uit cijfers van de NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Die deed onderzoek onder ruim 4700 (ex-)kankerpatiënten.

Belangrijk in het leven

Zes op de tien patiënten blijkt behoefte te hebben aan contact met de huisarts. Dat is vooral kort na de diagnose, maar ook tijdens de behandeling. Van deze groep patiënten zegt één op de vijf geen contact te hebben gehad met de huisarts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Begeleiding kankerpatiënten door bedrijfsartsen schiet tekort

Twee derde van de patiënten vindt dat de huisarts met hen moet bespreken wat ze belangrijk vinden in hun leven en wat de gevolgen zijn van een medische behandeling voor de zaken die belangrijk voor hen zijn. Van deze patiënten zegt slechts 15 procent dat dit is gebeurd.

Gespecialiseerd verpleegkundigen

Gemiddeld krijgt de huisarts een rapportcijfer 7,4 voor de geboden hulp. Als de huisarts het initiatief tot contact neemt, dan is de waardering hoger (8,0) dan wanneer de patiënt zelf het initiatief neemt (7,0).

Ook is er bij veel kankerpatiënten behoefte aan een actievere rol van gespecialiseerd verpleegkundigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dennis had kanker, herstelde, maar heeft moeite leven op de rit te krijgen

Houd contact

De NFK roept zorgverleners op in contact te blijven met kankerpatiënten. "Van belang is dat de wensen en voorkeuren van iedere patiënt worden besproken en meegewogen in de te maken keuzes", zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK.

Als het aan de NFK ligt, houden huisartsen en gespecialiseerd verpleegkundigen contact met de patiënt vanaf de diagnose.

Medicijn slaat onverwacht aan: hoop voor kankerpatiënt Soraya

Soraya had de hoop eigenlijk al opgegeven toen de chemo niet aansloeg. Maar een bestaand middel dat gebruikt wordt voor huidkanker, blijkt ook te werken voor haar zeldzame vorm van kanker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore