1 op de 100

Griepgolf zorgt voor piek sterfgevallen, kanker blijft hoofdoorzaak

02 juli 2019 00:44 Aangepast: 02 juli 2019 07:09
Verpleegkundige na een huisbezoek in een aanleunwoning. Beeld © ANP

De lange en heftige griepgolf van afgelopen jaar zorgde voor een duidelijke piek in sterfgevallen. Zeker 1500 mensen stierven in 2018 aan de griep. Dat was 1 procent van alle 153.000 sterfgevallen.

Kanker was vorig jaar, net als in voorgaande jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. In 2018 stierven bijna 47.000 mensen aan de ziekte, 30 procent van alle sterfgevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er waren 1 procent minder gevallen van kankersterfte dan in 2017. "Sterfte aan kanker begint door betere kennis te stabiliseren", aldus een woordvoerder van CBS. "Het is het niet genoeg om van een trendbreuk te spreken, maar het kan een begin zijn."

Koffieklysma tegen kanker?

Nederlandse kankerdeskundigen waarschuwen voor een documentaire over het Gerson-dieet. Dat is een dieet dat kanker zou genezen. Artsen noemen de methode levensgevaarlijk, maar patiënten blijken er vaak gevoelig voor.

Praktisch gelijk

De cijfers zijn praktisch gelijk aan die van een jaar eerder. Er was een lichte stijging in het aantal overleden personen, van 150.000 naar 153.000 sterfgevallen. Maar dit is volgens CBS geen significant verschil en er was geen grote oorzaak.

De top zes doodsoorzaken blijven hetzelfde: kanker, hart en vaatziekten, overige ziekten, psychische aandoeningen en zenuwziekten, ademhalingsziekten en niet-natuurlijke dood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hartklachten, maar dan anders: dit zijn de symptomen bij vrouwen

Mannen en vrouwen

Volgens het statistiekbureau sterven mannen vaker aan kanker dan vrouwen. Vrouwen gaan daarentegen vaker dood door psychische stoornissen of ziekten van het zenuwstelsel, waaronder dementie en alzheimer. Dit komt grotendeels doordat vrouwen gemiddeld op latere leeftijd sterven dan mannen.

Meer dan 7500 mensen overleden vorig jaar door een niet-natuurlijke oorzaak, zoals een ongeval, zelfdoding of moord.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113 24 uur, 7 dagen per week bereikbaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore