Nederland

Nederlandse Vestiville-organisator eerder betrokken bij faillissementsfraude

01 juli 2019 16:49 Aangepast: 02 juli 2019 08:45
Beeld © Facebook

Een van de Nederlandse organisatoren van het geflopte hiphop-festival Vestiville in het Belgische Lommel blijkt eerder betrokken te zijn geweest bij faillissementsfraude. De man organiseerde ook in Nederland feesten en trad op als onderdeel van het hiphopduo Two Crooks.

Afgelopen weekend werd het Belgische hiphopfestival Vestiville op de valreep afgebroken, omdat de organisatie volgens de Belgische autoriteiten niet voldeed aan de veiligheidseisen. De organisatie zou 40.000 kaarten hebben verkocht.

Festivalflop

Het is nog onduidelijk of de organisatoren te kwader trouw hebben gehandeld. Volgens de aanwezige festivalexpert Peter Decuypere was het terrein op het oog klaar om de festivalgangers te ontvangen. Volgens hem is het project daarmee onvergelijkbaar met de geruchtmakende festivalflop Fyre op de Bahama’s.

Maar omdat er aanwijzingen zouden zijn voor gesjoemel met betaalbewijzen, pakte de Belgische politie de Nederlandse organisatoren dit weekend op voor verhoor. Zij zouden worden verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

Nederlandse organisatoren

De organisatie van Vestiville was mede in handen van de 35-jarige Nederlander van Cambodjaanse afkomst Ravuth Ty. In eerdere interviews zegt Ty al in zijn jeugd in Oss feestjes voor enkele honderden bezoekers te hebben georganiseerd.

Na zijn verhuizing naar en tijdens zijn studie in Rotterdam, had Ty naar eigen zeggen geen zin om vakken te vullen in een supermarkt, dus ging hij op grotere schaal feesten organiseren. Onder de naam Nope is dope zette hij grote housefeesten op. Ook begon hij in 2015 een hiphop-duo onder de naam Two Crooks, bekend van de songs 'Meisjes blijven meisjes' en 'Op en neer'.

Wereldmerk

In interviewfilmpjes op internet komt de flink getatoeërde Ty vrij verlegen over, maar tegelijk laat hij zich kennen als zeer ambitieus. Tegen influencer Celine Bernaerts zei hij tien jaar geleden al te willen uitgroeien tot wereldwijd merk. Hij zou contacten hebben in Azië en Noord- en Zuid-Amerika. "Wij proberen overal een feestje neer te zetten."

Maar niet alles dat Ty aanraakte, veranderde in goud. Zo blijkt hij via het door hem bestuurde bedrijfje Artist Republic betrokken te zijn geweest bij de organisatie van het 'urban' evenement Vestival in het Gofferpark in Nijmegen.

Grote namen

In tegenstelling tot Vestiville vond dat festival wel degelijk plaats, met opmerkelijk grote namen als Trey Songz en ASAP Rocky op het podium.

Uit faillissementsverslagen blijkt echter dat het bedrijf achter Vestival een jaar later failliet ging omdat het evenement door te hoge kosten en andere tegenvallers geen geld had opgeleverd.

Faillissementsfraude

Tijdens de afwikkeling van dat faillissement constateerde curator Robert Jan Borsboom dat er sprake was van een onvolledige boekhouding, onbehoorlijke taakvervulling door de bestuurders en faillissementsfraude.

Hij stelde Ty en zijn bedrijven aansprakelijk voor de schulden in de boedel, maar toen hij begreep dat de organisator was geëmigreerd naar het buitenland, staakte hij zijn pogingen dat geld terug te krijgen.

Geen geld voor schuldeisers

Borsboom was vanmiddag niet beschikbaar voor een toelichting. Een kantoorgenoot laat weten dat het faillissement van Artist Republic vorig jaar is opgeheven wegens 'een gebrek aan baten'. De schuldeisers konden dus fluiten naar hun centen.

Hoe de mislukking van het festival in België afloopt, moet nog blijken. Uit berichten in de Belgische media blijkt dat gedupeerde festivalgangers van sommige kaartverkopers hun geld terugkrijgen. In reactie aan RTL Z laat Eventbrite weten per direct tickets terug te betalen. "We weten dat het organiseren van een festival veeleisend is en dat er dingen mis kunnen gaan, maar het had nooit zover mogen komen zoals de taferelen waarvan we vrijdag getuige waren bij Vestiville", vertelt de woordvoerder.

De ticketverkoper zit intussen zelf achter het geld van de organisatoren aan. Sommige leveranciers en de gemeente Lommel zouden al voor hun diensten zijn betaald, maar anderen niet.

Ty en zijn Belgische advocaat waren vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore