Europese banencarrousel

Nog geen witte rook voor Timmermans, overleg gaat morgen verder

01 juli 2019 12:31 Aangepast: 01 juli 2019 14:24
Archieffoto. Beeld © ANP

Er komt vandaag geen beslissing meer over de verdeling van de topfuncties in Europa. De marathonzitting in Brussel is geschorst, er wordt morgen verder vergaderd.

Dan wordt dus - vermoedelijk - ook bekend of Frans Timmermans zijn topjob binnen heeft gesleept. Hij is een van de kandidaten om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Avond, nacht, ochtend

De hele avond, nacht en ochtend werd er in Brussel vergaderd om een aantal Europese topfuncties te verdelen. De belangrijkste is het voorzitterschap van de Europese Commissie. Timmermans ( 58) zou de opvolger van Jean-Claude Juncker moeten worden.

Behalve Timmermans zijn ook christendemocraat Manfred Weber uit Duitsland en de liberale Margrethe Vestager uit Denemarken in de race om voorzitter te worden. Premier Mark Rutte zegt dat het 'ongelooflijk gecompliceerd'  is. Hij zei tegen persbureau Reuters dat een deal dichtbij was, maar dat het nu niet zeker is dat er dinsdag duidelijkheid komt.

Ingewikkelde benoeming

De benoeming is een ingewikkelde, 21 van de 28 landen moeten instemmen met de benoeming van de nieuwe EC-voorzitter. Ook moet de voordracht worden gesteund door lidstaten die ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Naast het voorzitterschap van de Europese Commissie is er nog een aantal topfuncties te vergeven. Gezocht wordt naar een nieuwe baas voor de Europese Centrale bank, een voorzitter van de Raad, een voorzitter van het Parlement en iemand die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Timmermans maakt nog een kans, maar niets is zeker

Insiders weten dat het de hele tijd op en neer gaat in de onderhandelingen. Het ene moment lijkt het te lukken, even later is er toch weer geen overeenstemming. In de deal die er nu ligt, wordt Timmermans in ieder geval voorzitter van de Europese Commissie, Weber voorzitter van het parlement. Die deal kan op een meerderheid rekenen in het Europees Parlement, weet politiek verslaggever Fons Lambie op basis van bronnen in Brussel.

Er zijn grofweg tien landen tegen de steun voor Timmermans: Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Roemenië, Cyprus, Ierland, Kroatië en Letland. Dat komt voor een deel door acties van Timmermans in het verleden, en een deel door partijpolitiek. Timmermans heeft als bewaker van de rechtsstaat vijanden gemaakt in landen als Hongarije en Polen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore